Noi scumpiri în luna aprilie. Coşul de consum este cel mai afectat

 

Preţurile au crescut şi mai mult în luna aprilie, anunţă Institutul Naţional de Statistică. Faţă de aprilie anul trecut, scumpirile au fost de aproape 5% la alimente şi 4,4% în general.

Cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 32% faţă de începutul acestui an, alte legume cu 23% şi citricele cu 13%.

Scumpirile din primele 4 luni ale acestui an sunt mai mari decât cele din primele 4 luni ale anului trecut, arată datele INS. Iar anul trecut am avut un maximum al inflaţiei.

Concret, avem o inflaţie de 4,4% medie anuală, după metodologia Eurostat, în aprilie 2019, faţă de aprilie 2018. Asta după ce pe finalul anului trecut creşterile de preţuri se calmaseră. Acum s-au inflamat din nou, o explozie de primăvară în materie de preţuri.

Cele mai mari scumpiri au fost la alimente, 5% pe medie, apoi aproape 4 procente la servicii şi 3,6% la nealimentare. Coşul de consum zilnic e cel mai afectat. Adică exact alimentele cele mai consumate de către români.

Comisia de Prognoză anunță noi scumpiri. Suntem campionii Europei la inflație

Cartofii s-au scumpit cu o treime din preţ doar în ultimele 4 luni. Legumele sunt şi ele cu 23% mai scumpe, la fel şi citricele.

Carburanţii au avut în aprilie preţuri cu 5,56% mai mari decât în decembrie. Scumpirea de la benzină şi motorină se resimte apoi în preţul tuturor bunurilor transportate, scrie stirileprotv.ro.