Mi se pare câteodată că trăim într-o glumă foarte proastă din partea autorităților pesediste de la nivelul județului nostru, dar și a celor centrale. Galațiul este unul din județele cu un potențial important, este unul din județele mari ale României, dar cu toate acestea nu există în județ o groapă de gunoi care să deservească toate comunele.
În ultimii ani, în loc să se găsească o soluție pe termen lung, în județul nostru, s-a apelat la tot felul de „plombe”. Ultima găselniță a autorităților pesediste din județul Galați a fost să ducă gunoiul menajer din comune în județul Brăila, la rampa Muchea Brăila. Soluția aceasta trebuia să fie una temporară, trebuia să se găsească o rezolvare la noi în județ, nu prin județele vecine. Ei bine, acum sunt noi probleme ȋn comunele din judeţul Galați după ce la rampa Muchea Brăila nu mai sunt primite deşeurile din data de 23 aprilie 2018.
Discuția despre problema gunoiului menajer durează de câțiva ani, ea acutizându-se în vara anului trecut, atunci când groapa de gunoi „Rateş” de la Tecuci a fost închisă, întrucât nu mai corespundea normelor europene. Era timp destul, cunoscându-se faptul că în județul Galați nu mai există decât un singur depozit de gunoi conform – cel din municipiul Galaţi, care colectează deşeurile din municipiu şi din cinci comune gălăţene limitrofe, să se găsească o soluție. Anii au trecut și administrației pesediste a județului nu i-a păsat de acest aspect.
Acum, pentru ca județul nostru să nu ajungă un focar de infecție, conducerea pesedistă a Consiliului Judeţean Galați a inițiat discuții cu reprezentanții unei rampe de gunoi aflată între orașele Bârlad și Vaslui. Adică, o nouă soluție de avarie. Însă pentru cât timp va dura și această soluție? Se va putea transporta gunoiul menajer din comunele din Galați până la finalul anului 2019 atunci când se preconizează că va fi dată in folosinţă groapa de gunoi de la Valea Mărului?
Știe cineva să ofere aceste răspunsuri? Sau ne vom trezi din nou peste câteva luni că nu mai avem unde să ducem gunoiul colectat din comunele noastre?
Sunt curios cât timp vom mai funcționa cu soluții de avarie la nivelul județului Galați, deoarece lucrurile nu se rezolvă improvizând. Timp de 28 de ani de administrație pesedistă, județul Galați a fost mai mult cârpit în loc să se găsească soluții pe termen lung.
Le cer reprezentanților PSD din Consiliul Judeţean Galați să acționeze cu responsabilitate în această chestiune, deoarece nu îmi doresc ca județul nostru să fie un focar de infecţie.
George Stângă, senator PNL