Pontaj electronic pentru toţi angajaţii

 

Angajatorii vor fi obligaţi să folosească un sistem care să măsoare timpul zilnic de lucru

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis marţi, 14 mai, că statele membre trebuie să oblige angajatorii să folosească un sistem care să permită măsurarea cu exactitate a timpului de lucru al angajaţilor şi să compenseze cu bani sau zile libere, orele suplimentare.

Sentinţa a fost dată în litigiul iniţiat de Sindicatul spaniol Federación de Servicios Comisiones Obreras (CCOO) împotriva Deutsche Bank şi se aplică tuturor proceselor similare iniţiate la nivelul instanţelor naţionale.  

Sindicatul consideră că acest sistem ar permite verificarea respectării programelor de lucru prevăzute şi a obligaţiei, prevăzute de legislaţia naţională, de a transmite reprezentanţilor sindicali informaţiile referitoare la orele suplimentare efectuate lunar.   

În opinia CCOO, obligaţia de a institui un astfel de sistem de înregistrare decurge nu numai din legislaţia naţională, ci şi din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (denumită în continuare „carta”) şi din Directiva privind timpul de lucrul, scrie adevarul.ro.

 

Citeşte în continuare…