Vernisajul unei noi expoziții la Casa de cultură

 

Marți, 4 iunie, foaierul Casei de cultură din Tecuci a fost gazda vernisării unei noi expoziții foto. „Sicilia – instantanee dintr-o lume a paradoxurilor” este titlul expoziţiei realizată  de artistul fotograf Giuseppe Sabella.

Au fost privite cele 40 de tablouri expuse în foaier după care publicul a fost invitat în sala Studio. Aici, manifestarea a fost deschisă de managerul  instituţiei, Diana Cioclu, spunând printre altele că tablourile expuse reprezintă o carte de identitate a Siciliei, autorul surprinzând diferite aspecte  și ipostaze ale acestei frumoase părți a Italiei.

Profesorul Ștefan Andronache, sufletul și organizatorul acestei frumoase și încântătoare expoziții, el însuși un adevărat artist foto, începe prin a ne spune cum l-a cunoscut, în urmă cu 12 ani, pe Giuseppe Sabella, la un vernisaj de expoziție la Tecuci, reîntâlnindu-se cu acesta anul trecut, tot la un astfel de eveniment: „Expoziţia surprinde aspecte interesante ale vieții cotidiene din Italia, în special din Sicilia.

Sicilia este un loc fascinant, nu numai pentru italieni, ci pentru toți turiștii care trec prin Italia, cel puțin un sfert din aceștia dorind să viziteze Sicilia”.

În continuare, publicul spectator a urmărit un interesant videoclip despre Italia și Sicilia, realizat de eleva Ioana Melinte, coordonată de profesorul de geografie Voinea, de la CNSH Tecuci.

Invitat să spună câteva cuvinte, artistul fotograf a beneficiat de traducere asigurată de bibliotecar Nicoleta Radovici de la Școala „Dimitrie Sturdza”.

Acesta, foarte emoționat, a început prin a mulțumi conducerii Casei de cultură pentru spațiul și atenția acordată, vorbind în continuare de felul cum l-a cunoscut pe profesorul Andronache, de prietenia lor dar și despre cum a reușit să-și găsească aici, în România, în apropierea Tecuciului, zona Gohor, soția, Maria, prezentă în sală cu aparatul foto surprinzând momente ale acestui reușit vernisaj. Autorul ne face și el o frumoasă prezentare a Italiei, oprindu-se asupra zonei Siciliei, vorbind de locurile ce au o vechime de două mii de ani.

Au fost prezentate trei videoclipuri, primul cu aspecte Siciliene din plină noapte, din lumea îndrăgostiților, al doilea vorbind de Întoarcerea lui Icar și al treilea, cu instantanee din lumea paradoxurilor, oprindu-se la deja consacratele coordonate „bressoniene”, specificând că este zona unde a locuit. Pentru toate aceste lucrări, și nu numai, el a obținut numeroase premii în Italia.

Autorul revine spunând că, pentru el, important este să prindă evenimentul pur, așa cum este el, și să-l imortalizeze imediat. Ne spune că nu folosește aparate foto performante ci doar aparate obişnuite. Pentru această expoziție a adunat materiale din Sicilia, timp de cinci ani, bucuros fiind că totuși a reușit să surprindă multe scene intime, particulare, dar de valoare pentru el.

Revenit la funcția de moderator, profesorul Andronache spune că Giuseppe, și mai ales ochii lui de adevărat profesionist, știu ce să surprindă și când anume. Prin aceste tablouri, el ne prezintă unele povești adevărate. Continuă, spunând că apreciază, tot ca profesionist, calitățile videoclipurilor realizate de Giuseppe, coloanele sonore foarte bine alese, realizând pe deplin tot ce el a dorit să transmită. Imaginile au fost interesante, pline de calități, care scot în prim plan tendințe naturale dar și unele religioase.

„Remarc la artistul foto de azi, pasiune, profesionalism, perseverență și, mai ales, mult talent. Pentru toate acestea, îl consider un demn reprezentant al Italiei și mai ales, al Siciliei” a încheiat prof. Andronache.

În final, participanții la eveniment au fost invitați la masa rotundă din sala „Alexandru Mironescu”, unde au continuat discuțiile și, mai ales, aprecierile pentru reușita vernisajului.

 

Iancu Aizic