Zilele Cărții pentru Copii – ultimul episod din acest an

 

Vineri, 7 iunie, pe esplanada din fața sălii de spectacole „Ion Petrovici”’, s-a desfășurat ultima parte a Proiectului educațional „Zilele cărții pentru copii”, organizat de Biblioteca „Ștefan Petică” din Tecuci.

Deschizând această manifestare, managerul Bibliotecii, Ionica Nasie spune că are loc o frumoasă paradă a personajelor din basme, fiind de fapt cele mai îndrăgite de copii.

Astfel, au trecut prin fața noastră Ali Baba, alias Nicolas, care ne-a și prezentat piesa cu același nume, fiind apreciată de public, apoi Giulia ne-a prezentat-o pe Iasmina iar Dan a recitat un fragment din „Lampa lui Aladin”.

Au intrat apoi în scena improvizată „Pălăriile gânditoare” de la Școala „Anghel Rugină”, pălăria albă fiind cea care deținea orice informație, cea roșie, întruchipând căldura și dragostea, cea verde – viața și vigoarea iar cea albastră, coordonatele și marea. 

Tot Școala „Anghel Rugină” a venit cu o interesantă filă de istorie națională aducând în față pe Regele Ferdinand, pe Regina Maria, Alexandru Vaida -Voievod, Vasile Godiş și alții, încheind momentul cu frumoasele cuvinte înălțătoare „Țara Românească trebuie să fie puternică și unită”. 

Foarte frumoase și reușite costumele elevilor de la Club Art cu diferite personaje în timp ce de la Şcoala Elena Doamna, Larisa a vrut să fie Alba ca zăpada, cu toate că purta o rochie albastră. Am mai văzut-o pe Maria în postura de Scufiță Roșie dar și pe Mamița din Domnul Goe, foarte bine costumată și cu o interpretare reuşită, având și mișcare scenică foarte bună.

Am mai văzut-o și pe Vrăjitoarea Rea, dar și o Fată a Moșului, cea bună. Reușit a fost și momentul alianței din pădure între animalele sălbatice și cele domestice, demonstrând că și aici, cu bunăvoință, se poate face prietenie între ele.

Am mai urmărit și personaje din Peter Pan, pe Împăratul Roșu, Cenușăreasa, Veverița Riţa și Șoricelul Chiț. 

O lume cu adevărat a basmelor, o trimitere direct în lumea copiilor, pentru ei dar și pentru vârstnicii care au participat la această reușită manifestare. 

 În final, copiii au primit diplome și pungi consistente cu cadouri. 

Acest proiect al Bibliotecii și-a atins pe deplin scopul. 

Menționăm Şcolile care au participat la acest proiect: „Elena Doamna”, „Dimitrie Sturdza”, „Ion Petrovici”, „Anghel Rugină”, „Nicolae Bălcescu” și Club Art cu felicitări pentru cadrele  didactice din aceste școli şi personalul implicat din cadrul Bibliotecii.

 

Iancu Aizic