Natalia Negru. Dublu eveniment la Muzeul de Istorie din Tecuci

 

Muzeul de istorie „Teodor Cincu” Tecuci, în colaborare cu Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați, a organizat joi, 13 iunie, un interesant eveniment dedicat Nataliei Negru.

Pentru început, a avut loc comunicarea „Natalia Negru  – Un destin sub semnului tragicului”, pentru ca în continuare să participăm la lansarea unei noi cărți semnate de iscusitul profesor Ionel Necula și intitulată „Natalia Negru – Dispuneri ocazionale”.

Manifestările au fost deschise de managerul Muzeului de istorie din Tecuci, care face o interesantă incursiune în iubirile poeților amintind și de relația Elena  Negri cu Vasile Alecsandri ajungând apoi la iubirea dintre Natalia Negru – Ștefan Octavia Iosif și Dimitrie Anghel.

Despre acest lucru, a fost invitată să ne vorbească curatorul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”, prof. Mihaela Damian. Aceasta a început prin a mulțumi lui Cezar Amariei pentru obiectele donate în legătură cu Natalia Negru. Mulțumește, apoi, pentru atenția și frumoasa primire făcută la Tecuci, în special de muzeografa Daniela Alecsa.

Profesoara Damian ne vorbește despre Natalia Negru prozatoare, autoare de piesă de teatru și poetă dar și despre încercarea de reabilitare a memoriei Nataliei Negru.

Ne sunt prezentate mai multe obiecte, manuscrise și fotografii care au aparținut familiei poetei tecucene, la loc de cinste fiind autografe ale lui St.O. Iosif, accesorii și, cum s-a arătat, documente de mare valoare. Se amintește și de donația de obiecte inestimabile primite de la generalul scriitor Neculai Staicu Buciumeni.

 Din filmul prezentat de vorbitoare aflăm și despre diversele caracterizări suferite de Natalia, numită când privighetoare, când dealul viilor, când femeie fatală sau chiaburoaica, dar și Li, Liuşor, Lia sau Liliana. După unii, a fost o poetă valoroasă, după alții, una modestă. Am remarcat ce au spus despre dânsa mari personalități ale vremii, cum ar fi C.D. Zeletin, Şt.O. Iosif sau G. Tutoveanu.

Vorbitoarea se oprește și la căsătoria din 1904 cu St.O. Iosif, la nunta de la Buciumeni participând și Mihail Sadoveanu. Se amintește și de bucuria nașterii fetiței Corina, dar și de nenorocirea pierderii ei, la o vârstă fragedă, chiar în brațele mamei, lovită fiind de o schijă.

 Cea de a două parte a manifestării, a fost rezervată lansării cărții „Natalia Negru – Dispuneri ocazionale”, autor prof. Ionel Necula cu  prezentarea făcută de Viorel Burlacu.

Despre carte și viața culturală a Tecuciului din trecut, a vorbit prof. Cezar Ungan, dar și părintele Mihai Roșu.

În final, profesorul Necula a răspuns întrebărilor din sală și a oferit cărți cu autograf.

 

Iancu Aizic