De ce sunt nevoiţi tecucenii să plătească facturi mai mari la apă şi canalizare

 

Rapoartele anuale întocmite de conducerea societăţii Apă Canal SA Galaţi arată că în ultimii 5 ani s-au facturat între 13,7 şi 15,1 milioane de metri cubi de apă potabilă pe an (şi tot atâta pentru apa canalizată şi epurată) însă s-au pompat în sistem între 25,2 şi 28,6 milioane de metri cubi pe an.

Asta înseamnă că anual s-au pierdut prin ţevile găurite în jurul a 12 – 13 milioane de metri cubi de apă, pentru care s-au cheltuit sume uriaşe de bani cu extracţia, pompare şi tratarea.

În procente, vorbim de o pierdere medie de 45% din apa pompată. În termeni reali (în echivalent preţ facturare), pierderile din reţeaua administrată de Apă Canal SA înseamnă o pagubă de 87,9 milioane de lei în fiecare an.

Cu alte cuvinte, consumatorii (captivi, căci nu există un operator concurent) au fost obligaţi să suporte, prin tarifele umflate, şi aceste pierderi, care le-au dublat practic facturile.

Tot din tarifele umflate artificial au fost realizate şi profiturile importante ale societăţii, respectiv peste 72 de milioane de lei în ultimii şase ani, bani care au fost redirijaţi doar în proporţie circa 50% pentru investiţii, restul către tot felul de fantezii administrative ale conducerii Apă Canal SA.

În acelaşi timp, Apă Canal SA nu a folosit fondurile (profit şi împrumuturi) pentru a administra eficient reţeaua de distribuire, ci (după cum rezultă din rapoartele Curţii de Conturi) pentru a cumpăra autoturisme noi din trei în trei ani, pentru a amenaja sediile proprii în condiţii de un lux orbitor, dar şi pentru a plăti, la tot felul de ocazii, prime substanţiale angajaţilor, scrie adevarul.ro.

 

Citeşte în continuare…