Guvernul a hotărât. În anumite condiţii funcţionarii publici vor primi salarii mai mici

 

Funcționarii publici care, în urma evaluării profesionale anuale, vor obține rezultate mediocre, vor risca scăderea salariului timp de un an, prevede Codul administrativ al României, care a fost publicat recent în Monitorul Oficial.

Totodată, va apărea și varianta acordării de prime pentru cei care se descurcă bine. În prezent, singurele variante sunt promovarea sau eliberarea din funcție.

Procesul de evaluare anuală a performanțelor profesionale ale funcționarilor publici va suferi o modificare importantă față de regulile aplicabile acum, însă abia din anul 2020. Concret, este vorba de noile prevederi ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Schimbarea va fi la felul în care este folosită această evaluare anuală pentru a determina ce se întâmplă cu un funcționar public. Astfel, calificativele obținute la evaluarea profesională vor fi avute în vedere la:

– promovarea într-o funcție publică superioară;

– acordarea de prime, în condițiile legii;

– diminuarea drepturilor salariale cu 10% până la următoarea evaluare anuală profesională, pentru funcționarii publici care au obținut calificativul „satisfăcător”;

– eliberarea din funcție.

Momentan, doar punctele unu și patru ale acestei liste figurează în legislație, ceea ce înseamnă că evaluarea e luată în calcul numai când vine vorba de promovare sau concediere. Din 2020, evaluarea va fi luată în calcul și pentru recompensarea sau reducerea salariilor funcționarilor publici.

Pentru activitatea din anul 2019, Codul administrativ prevede că evaluarea profesională a funcționarilor publici se va face tot în baza regulilor folosite până acum. Așadar, abia evaluarea din 2021 pentru anul 2020 va putea fi luată în calcul și pentru recompensare sau sancționare.

„Activitatea profesională se apreciază anual, ca urmare a evaluării performanțelor profesionale individuale, de către conducătorul instituției publice, la propunerea șefului ierarhic, prin acordare de calificative: foarte bine, bine, satisfăcător și nesatisfăcător”, este detaliat în ordonanța Codului administrativ.

Evaluarea profesională a funcționarilor publici reprezintă, practic, evaluarea gradului și a modului de atingere a obiectivelor individuale și evaluarea gradului de îndeplinire a criteriilor de performanță, scrie avocatnet.ro.