În memoria scriitorului Calistrat Hogaș, în Tecuci există Colegiul „Calistrat Hogaș”, Cenaclul literar „Calistrat Hogaș”, strada „Calistrat Hogaș”, precum şi casa în care s-a născut scriitorul. Casa memorială „Calistrat Hogaş” se află în Tecuci, pe strada Ioniţă Hrisanti, colţ cu Siretului, la nr. 8, și este declarată monument istoric.
Aflăm că „Placa dedicată fruntaşului scrisului românesc a fost dezvelită la 12 decembrie 1971, cu ocazia manifestărilor prilejuite de Luna culturii, ştiinţei şi educaţiei <DANUBIUS ’71>, pe peretele de la stradă al casei părinteşti în care viitorul scriitor a locuit pe vremea când a funcţionat ca profesor (1878 – 1879) la Gimnaziul Real de băieţi din localitatea natală, Tecuci”.
Au trecut anii. Casa „Calistrat Hogaş” este plină de bălării, atât în interior, printre geamuri, cât şi în exterior. Acoperişul e smuls în unele părţi de intemperii, tencuiala este căzută. Casa, care arăta bine cândva, este în prezent o ruină.
Cei îndreptăţiţi să aibă grijă de monumentele istorice ale oraşului, şi aşa puţine la număr, le lasă să se degradeze tot mai mult de la an la an.
Cine a fost Calistrat Hogaş, tecuceanul cu care ne mândrim
Scriitorul Calistrat Hogaș s-a născut la Tecuci, în data de 19 aprilie 1847, în familia preotului Gheorghe Dimitriu.
A fost înscris la școala publică sub numele de Hogaș, din inițiativa învățătorului său, denumirea fiind porecla bunicului dinspre tată.
Pe parcursul vieții a fost profesor la Gimnaziul din Piatra-Neamț, dar a predat pentru scurte perioade și la Tecuci, Iași, sau la Gimnaziul din Alexandria.
În anul 1891 scriitorul s-a mutat la Roman, oraș în care se va stinge din viață în data de 28 august 1917. Iniţial a fost înhumat în acest oraş, iar în data de 8 octombrie 1917 Calistrat Hogaș a fost reînhumat în cimitirul din Piatra-Neamț, conform dorinței sale.