După cum bine se știe, aviatorii români sărbătoresc în fiecare an, pe data de 20 iulie, Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, sub patronajul ocrotitorului lor, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. La fel ca și în alte orașe, și la Tecuci, în fața sediului Muzeului Aeronauticii Moldovei, situat în apropierea Kauflaund și înființat de inimosul comandor în rezervă Dorel Chiș, președintele filialei locale a Asociației Române pentru Propagandă și Istoria Aeronauticii, ARPIA, dar și membru al Asociației Aviatorilor Europeni, ieri, la ora 10, a început festivitatea de cinstire a acestui important eveniment.
Deschizând manifestarea, comandorul Dorel Chiș a mulțumit numeroșilor participanți la eveniment dar și celor ce l-au sprijinit la înființarea acestui muzeu, singurul din zona Moldovei. În continuare, eleva Raluca Alexe, o tânără interpretă de muzică ușoară care începe să se impună, a cântat Imnul Național, în timp ce oficialitățile prezente au dat onorul acestuia.
A urmat o slujbă de pomenire a eroilor căzuți la datorie dar și a numeroaselor personalități din aviație care au trăit în acest loc încărcat de multă istorie. A luat apoi cuvântul comandorul Jănel Tănase, fost șef de personal al Statului Major al Forțelor Aeriene, care a dat citire unui Ordin din 10 iunie 2019, prin care acordă Diplome de Onoare cetățenilor: Maricel Tenie, Ion Diaconu, Gheorghe Olaru și Cătălin Pavel. Se acordă Diplome de Excelență numiților: Ovidiu Buhai – Director Aerostar Bacău, Nicolae Banea de la IAR Ghimbav – Brașov, Leonard Baraboi.
Se acordă în continuare Diplome următorilor: Octavian Top, Ionică Răileanu, Virgil Saramet, Marcel Peneoașu, Alexandru Fuică, Gabriel Tuchiluș, Dumitru Călin, Constantin Petrea, Doru Ioniță, Ion Gavril, Cătălin Ifrim – șeful echipei de restaurare avioane și elicoptere, Costel Dănăilă, Panaite Mihalache, Cătălin Dodu, Cristian Manolache, Gelu Aevoaiei, Gică Florea – cel ce a ajutat la transportul de avioane și elicoptere cu trailere, Mircea Tudorel Șerban – specialist în electrică, Doru Eugen Pelin și Aurel Cocoiag – patronul firmei Savana care a sprijinit amenajarea clădirii Muzeului.
Despre Istoria Aviației tecucene a fost invitat să vorbească comandorul Jănel Tănase, care a început prin a spune că nu se poate vorbi despre Aviație, în general, fără a pomeni numele orașului Tecuci. Se amintește pentru început data de 1 aprilie 1913, data înființării primei unități de aviație la Tecuci spunând că mai bine de jumătate din orele de zbor al viitorilor aviatori au fost făcute aici, la Tecuci.
Se amintește apoi data de 18 septembrie 1916 când începe cu adevărat Istoria Aviației la Tecuci prin înființarea Aerodromului militar, sub comanda căpitanului Constantin Benoiadi. Apoi, tot aici se înființează la 1 august 1918 prima instituție de învățământ din România în domeniul aviației sub denumirea de „Grupul 4 Aviațiuneˮ iar în 1936 la Tecuci se construiau avioane tip Avioneta de către inginerul Nae Gheorghe Ionescu. Vorbitorul încheie spunând că în anul 1945, la Tecuci, funcționa Centrul de Instrucție Aviație cu 531 de militari și Școala Militară de Aviație cu 780 militari.
Cei prezenți au fost invitați să viziteze sediul Muzeului dar și avioanele ce erau expuse afară. Publicul a urmărit treceri la verticală cu avioane ultraușoare, zboruri cu avioane și elicoptere radiocomandate și multe alte activități legate de aviație.
A fost o manifestare care și-a atins pe deplin scopul dorit. Felicităm și cu această ocazie pe comandorul Dorel Chiș dar și pe toți cei care l-au sprijinit până acum și, sperăm, îl vor sprijini și în continuare. Aceasta pentru că, merită cu adevărat acest lucru.
Iancu Aizic