Reușită și benefică întâlnire între scriitorii tecuceni și cei vasluieni

 

Continuând acțiunea de colaborare dintre membrii Cenaclului literar „Calistrat Hogașˮ din Tecuci și colegii din orașele apropiate, joi, 25 iulie, sala „Alexandru Mironescuˮ a Casei de cultură Tecuci a găzduit o întâlnire cu prietenii vasluieni. Cu această ocazie s-a lansat nr. 29/1910 din 25 iulie 2019 a revistei „Meridianul cultural românescˮ cu rază de acțiune în județele Iași, Vaslui și Bacău.

Deschizând ședința, Dan Vîță, președintele cenaclului, prezintă situația la zi a noii Societăți a creatorilor din Tecuci, subliniind faptul că acum documentele se află la Ministerul Justiției pentru fixarea noii denumiri. Se arată și faptul că cei care doresc să facă parte din această Societate o mai pot face prin înscriere până la data de 15 august 2019. În altă ordine de idei, vorbitorul înștiințează membrii cenaclului că până pe 20 august mai pot trimite texte ce vor apare într-o publicație care va fi finalizată până la Festivalul de poezie C. Conachi. În continuare se prezintă invitații de seamă, câțiva membri ai revistei „Meridianulˮ din Vaslui.

Dând cuvântul prof. dr. Dumitru V. Marin, director al publicației menționate, vorbitorul începe prin a spune că Tecuciul a fost și va rămâne pentru dânsul un loc de mare plăcere spirituală, având aici mulți prieteni care i-au fost alături în diferite ocazii, unii dintre ei aflându-se și acum în sală. Continuă spunând că este în jurnalism de 62 ani iar revista pe care o conduce are 534 de colaboratori în multe țări din lume. După ce ne mai prezintă câteva date biografice ne spune că printre recordurile lui se numără și faptul că are realizate 9 interviuri cu șefi sau foști șefi de stat. Apoi, o prezintă pe colaboratoarea revistei, Gabriela Ana Bălan, o recunoscută poetă.

Prof. Marin ne spune apoi că are o relație foarte apropiată cu prof. Ștefan Andronache, pe care îl apreciază și ne mai zice că a reușit să obțină documente pentru prima televiziune privată din jud. Vaslui cu nr. 001. Prof. Marin ne informează că are 78 de ani, realizând până acum 36 de cărți și că duce o mare luptă pentru păstrarea și impunerea Limbii române. A vizitat 32 de țări și 4 continente.

Invitată să ia cuvântul poeta Gabriela Ana Bălan, redactor al revistei susmenționate ne spune că este foarte bucuroasă de faptul că a revenit la Tecuci, vorbind și de colaborarea cu prof. Marin, ea fiind  jurnalistă. Vorbitoarea dorește să demonstreze tuturor că Vasluiul nu este doar un oraș al violatorilor, amintind și de colaborarea cu revista „Arena literarăˮ, unde apar și materiale semnate de Daniel D. Mazilu.  

Ține să sublinieze faptul că prof. Marin poate fi considerat cel mai mare jurnalist vasluian din toate timpurile. Se oprește apoi la frumoasa manifestare prin care prof. Marin a fost sărbătorit pentru vârsta de 75 de ani. Ne citește în continuare poezia „Frunză de cristalˮ, încheind prin a mulțumi pentru colaborare poetei Violeta Daniela Mândru.

A urmat un moment muzical realizat de solista Genoveva Porumb din Bârlad care ne-a prezentat o melodie de muzică populară românească.

A luat apoi cuvântul prof. Ștefan Andronache vorbind de prietenia cu distinsul prof. Dumitru V. Marin și de sprijinul pe care regretatul medic Teodorescu l-a adus orașelor Tecuci și Bârlad, un adevărat militat al culturii. Prof. Andronache vine cu interesanta propunere de reeditare a celor 12 itinerare vasluiene, dar și o reeditare a unui volum dedicat marelui Tudor Pamfile, legat atât de Tecuci cât și de Bârlad, amintindu-se și de cele 5 publicații de la Chișinău.

Poeta Dorina Stoica ne prezintă revista la care activează, respectiv „Foaie de cenacluˮ, unde în prim plan se află materialul intitulat „Cenaclul Calistrat Hogaș din Tecuci și cenaclul bârlădean – În dialoguri culturaleˮ. Vorbește de relațiile bune pe care le are cu mai mulți membri ai cenaclului tecucean.

Scriitorul Vasile Ghica spune de prietenia pe care o are cu prof. Dumitru V. Marin, pe care îl consideră „o mare forță a naturiiˮ având multiple preocupări. Apreciază revista „Meridianulˮ, mai ales pentru deschiderea de care dă dovadă. Apreciază apoi colaborarea pe care o ține renumitul CD Zeletin atât cu Bârladul cât și cu Tecuciul. Intervenind în discuție, poetul Adrian Răcaru ne spune că recent s-a întâlnit cu distinsul CD Zeletin și acesta s-a interesat de ambele orașe.

Scriitorul gălățean Sterian Vicol, redactor șef al publicației „Porto francoˮ, sosit la Tecuci special pentru acest eveniment, felicită Casa de cultură din Tecuci pentru această manifestare de inimă și de suflet. Ne vorbește în continuare de revista pe care o conduce și care apare din anul 1990, amintind și de Societatea scriitorilor „Costache Negriˮ. Revine cu propunerea de a se încerca înființarea la Tecuci a unei subredacției a revistei „Porto francoˮ, apreciind evoluțiile poeților Adrian Răcar, Marin Mârza, C-tin Oancă și alții.

Poetul Dan Vîță intervine pentru a pune în discuție un subiect apărut în presă prin care se pune la îndoială valoare literară a celor 100 de reviste ce apar în țară. În acest sens, scriitorul Dan Movileanu este de părere că dacă acestea au valoare să-și continuie activitatea. Poeta Eleonora Stamate, redactor șef al publicației „Tecuciul literar-artisticˮ este de părere că toate publicațiile trebuie să fie responsabile pentru ceea ce fac, fiecare la locul lor.

Poetul Constantin Oancă, începe prin a analiza versurile lui Eminescu despre cer și pământ, vorbind în continuare despre ultimele lui apariții editoriale „Cântec de pe apeˮ și un volum dedicat marelui Nichita Stănescu. Se întreabă totuși, tot ca Eminescu, unde va găsi cuvintele ce exprimă adevărul. Încheie cu o interpretare pe versurile marelui Eminescu.

Poeta Dorina Stoica ne vorbește de prietenia pe care o are cu poeta Dorina Poenaru Vârlan și propune încercarea de realizare a unei filiale USR Iași – Reprezentanța Tecuci – Bârlad. Mai propune înființarea unui cenaclu literar moldovean cu poeți din Focșani, Tecuci, Bârlad, Piatra Neamț. În final invită tecucenii să participe pe 25 octombrie 2019 la Sărbătoarea cărții și culturii vasluiene: „Trebuie să avem opinii în cenaclu dar în final să rămânem tot prieteniˮ. Ne recită apoi poezia „Cum am devenit microbistăˮ.

În final, prof. Aurel Scarlat ne spune cu mândrie că este din localitatea Bucești a marelui Ștefan Petică și regretă demolarea casei acestuia, adresând în continuare câteva epigrame unor membri din cenaclu dar și invitaților.

Considerăm că ședința și-a atins pe deplin scopul propus.

 

Iancu Aizic

 

 

error: Content is protected !!