Rectificare bugetară. Guvernul introduce noi taxe

 

Toamna vine cu veşti proaste pentru mulţi români. În pragul unei rectificări bugetare, care taie bani de la Educaţie şi Transporturi.

Guvernul vrea să taxeze şi tichetele cadou şi să blocheze posturile vacante de la stat. Iar ministrul Finanţelor propune şi ca abonamentele pentru telefoanele mobile ale bugetarilor să fie tăiate – însă nu şi cele ale demnitarilor.

În proiect de rectificare, Ministerul Finanţelor anunţă că vrea, din septembrie, să introducă taxa pe zahărul din băuturile răcoritoare şi să mărească acciza la ţigări.

În ambele cazuri, specialiştii vorbesc despre viitoare scumpiri la raft. Preţul unui litru de suc ar putea creşte cu cel puţin leu, iar pachetul de ţigări – cu cel puţin 50 de bani.

Taxe mai mari vor fi şi pentru angajaţi. Tichetele cadou vor fi taxate la fel ca salariile, cu excepţia celor acordate de Paşte, de Ziua Copilului şi de Crăciun.

Guvernul şi-a dat seama că poate să funcţioneze cu mai puţini oameni în conducerea ministerelor şi vrea să reducă la jumătate numărul secretarilor şi subsecretarilor de stat. În plus, vrea să blocheze ocuparea posturilor vacante din toate instituţiile bugetare.

Ministrul Finanţelor propune şi ca abonamentele telefonice ale bugetarilor să fie tăiate, dar nu şi pe cele ale demnitarilor.

Toate aceste măsuri vin la pachet cu o rectificare bugetară care taie un miliard de lei din bugetul Educaţiei, scrie stirileprotv.ro.

Îngrijorător este şi că de la Fondurile Europene sunt tăiate aproape 700 de milioane de lei, iar de la Transporturi – 130 de milioane.

 

Citeşte în continuare…