Un public numeros, de vârste și mai ales profesii diferite, a ținut să fie prezent vineri, 6 septembrie 2019, începând cu ora 11, la sala Helios, pentru a participa la o nouă expoziție a cunoscutului și apreciatului pictor tecucean Mircea Cojocaru.
Evenimentul a fost deschis de managerul Bibliotecii, Ionica Nasie, bucuroasă că are din nou, alături, un public numeros care să aprecieze lucrările pictorului Mircea Cojocaru şi pe artistul gălățean David Sava, venit special la acest eveniment.
David Sava este unul din cei mai cunoscuți pictori români, el având și o binecunoscută faimă în lumea creatorilor de modă. A fost elev al Școlii gimnaziale din Cosmești, unde printre profesori a fost și Gheorghe Coroieru, cel care l-a remarcat la cercul de pictură al școlii, îndemnându-l să meargă la Liceul de Arte Plastice la Galați, după care a urmat și Facultatea de arte plastice. A fost apoi profesor de desen la Cosmești, având până acum realizate 12 expoziții personale, 10 de grup și 7 naționale. A fost răsplătit cu Ordinul Meritul Cultural prin decret prezidenţial în anul 2004.
Luând cuvântul, David Sava începe prin a mulțumi pentru invitația de a vernisa această expoziție, acceptată cu foarte mare bucurie: „Sunt din Cosmești și pentru mine, Cosmeştiul și Tecuciul sunt și vor rămâne locuri sfinte. Am venit aici cu mare plăcere, am urmărit tablourile expuse și doresc ca în anul 2020, această expoziție să fie prezentă la Galeria Nicolae Mantu din Galați. I-am urmărit mereu activitatea lui Mircea Cojocaru și el este un pictor din ce în ce mai bun.
Este o expoziție foarte bine articulată, abordând teme diferite, fiind un specialist al culorilor. Nu pot decât să îi urez mult succes în continuare. Și pentru că îl văd în sală pe profesorul Andronache, pe care îl apreciez și stimez enorm, îl voi ruga să spună și dânsul câteva cuvinte”.
Profesorul Ștefan Andronache, după ce mulțumește pictorului David Sava pentru aprecieri, ne spune că îl cunoaște de foarte mult timp pe Mircea Cojocaru, colaborând la diverse proiecte: „Și pentru că Mircea Cojocaru provine din zona Nicoreştiului, remarc faptul că din aceeași zonă mai provin pictorii Gheorghe Petrașcu, Ștefan Sevastre și Ștefan Buţurcă și nu departe de ei, de la Cosmești, îl avem și pe David Sava. Îl apreciez pe Mircea și ca poet și, să nu uităm, el a cochetat și cu actoria”.
Luând cuvântul, profesorul Vasile Ghica îl prezintă pe pictorul Cojocaru iubitor și de poezie, dar și de filosofie, vorbind apoi de legătura dintre poezie și pictură. Prof. Ghica mai spune că tatăl pictorului Sava, văzând în el un talent, l-a dus la pregătire la profesorul Boris Țurcanu. Mircea Cojocaru, continuă vorbitorul, e o persoană mereu nemulțumită de ceea ce a realizat, dorind mereu mai mult.
A luat apoi cuvântul poetul Adrian Răcaru, apreciind lucrările și adresându-i un reușit catren, unde Cojocaru devine Pictor!
Invitat să ia cuvântul, pictorul Mircea Cojocaru începe prin a adresa mulțumiri familiei pentru înțelegere, Bibliotecii, Casei de cultură și Primăriei pentru că de 35 de ani lucrează în spaţiul oferit dar și lui Lucian Costin pentru sprijinul acordat permanent.
În următoarea perioadă, iubitorii de artă sunt aşteptaţi la Biblioteca Municipală Tecuci pentru a contempla lucrările expoziţiei, care se vor afla pe simezele Galeriei Helios.
Iancu Aizic
Expoziţie Mircea Cojocaru – 6 septembrie 2019
42 new photos added to shared album