Infractorii de lângă noi. Radiografia infracţională a unui stat captiv

 

Unul din cinci dintre condamnații definitiv din România se află în libertate, sustrăgându-se executării pedepsei cu închisoarea. În penitenciare se află 20.307 de deținuți, în libertate sunt 4.450 de fugari.

Un număr de 4.450 de condamnați definitiv la pedepse cu închisoare cu executare se află în libertate, fiind dați în urmărire la nivel național și internațional, se arată într-un răspuns al Ministerului de Interne (MAI) transmis deputatului PMP Robert Turcescu.

Potrivit informațiilor furnizate de MAI, 350 de condamnații definitiv sunt dați în urmărire la nivel național, în vreme ce restul de 4.100 la nivel internațional.

Numărul fugarilor reprezintă o cincime din totalul condamnaților la pedepse privative de libertate din România, având în vedere că, potrivit statisticilor publicate de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), în prezent în închisorile din țară se află 20.307 persoane.

În ceea ce privește infracțiunile pentru care au fost condamnați fugari dați în urmărire națională și internațională, acestea sunt:

Infracțiuni contra persoanei – 107;

Infracțiuni contra integrității corporale sau sănătății – 175;

Infracțiuni contra libertății persoanei – 35;

Infracțiuni privind traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile – 194;

Infracțiuni contra libertății și integrității sexuale – 26;

Infracțiuni contra patrimoniului (furt / tâlhării) – 853;

Infracțiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii (înșelăciuni) – 506;

Infracțiuni privind autoritatea de stat – 31;

Infracțiuni privind frontiera de stat – 119;

Infracțiuni de corupție – 31;

Infracțiuni de fals – 69;

Infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice – 887;

Infracțiuni la regimul armelor și munițiilor – 16;

Infracțiuni economice și de evaziune fiscală – 526;

Infracțiuni la regimul stupefiantelor – 195;

Alte fapte (ultraj contra bunelor moravuri, abandon de familie, violare de domiciliu, efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, infracțiuni la regimul silvic, amenințare, etc.) – 680.

Pe de altă parte, 18.849 de infractori au fost eliberați prin legea recursului compensatoriu în perioada octombrie 2017 și iunie 2019.

Dintre aceștia, 840 au fost condamnați pentru omor, 566 pentru viol și 191 pentru trafic de minori. Dintre toți infractorii eliberați, aproape 1.300 au fost arestați din nou. Ministerul Justiției atrage atenția că nu toate aceste persoane au comis noi infracțiunii, unii erau cercetați în alte dosare.

Astfel, 39 de violatori au recidivat, din totalul celor 566 de deținuți condamnați pentru viol care au fost eliberați în baza recursului compensatoriu. De asemenea 12 deținuți condamnați pentru omor calificat au recidivat.

Printre recidiviști se numără și șapte deținuți condamnați pentru trafic de minori, iar pentru tâlhărie 186.

Datele apar în răspunsul unei interpelări făcute de deputatul PNL Florin Roman Ministerului Justiției.

Legea recursului compensatoriu a apărut în contextul numeroaselor condamnări la CEDO pentru condițiile mizere din închisori.

Aleșii au venit cu soluția ca fiecare deţinut care a fost condamnat să primească o recompensă pentru condiţiile improprii. Astfel, la fiecare 30 de zile ispășite, primește un bonus de șase zile.

 

sursa: internet