Istorie locală, literatură contemporană și multă poezie la Conacul Chrissoveloni din Ghidigeni – Foto

 

În cadrul sărbătoririi Zilelor Europene ale  Patrimoniului, la Ghidigeni s-a desfăşurat acţiunea intitulată „Elemente culturale – Istoria locală și literatură contemporană”. Organizator a fost Biblioteca comunei Ghidigeni, reprezentată de inimoasa bibliotecară și poetă Mihaela Gudană, invitaţi au fost membrii Cenaclului literar „Calistrat Hogaş” din Tecuci.

Ghidigeni este o comună  formată din satele Gara Ghidigeni, Gârbovăţ, Gefu, Ghidigeni, Gura Gârbovăţului, Slobozia Corni, Tălpigi și Tălpău. Are o suprafață de 71,51 kmp și o populație de 5.821 de locuitori, după ultimul recensământ.

La sfârșitul secolului XIX, comuna făcea parte din plasa Corod a județului Tutova, în 1950 a trecut la raionul Bârlad iar din anul 1956 la raionul Tecuci, regiunea Galați.

 Conacul Chrissoveloni a rămas mândria acestei localități, mai ales prin bunătatea și generozitatea acestei familii, al cărui nume se traduce din grecește prin formarea cuvintelor Chrissos, care înseamnă aur și Veloni, care înseamnă ac sau bold, dovedind în final că nu au fost un ac sau bold de aur, ci un adevărat munte de aur. Documentele vremii, dar și martorii, ne spun că pe aici treceau în repetate rânduri Regele Ferdinand însoțit de distinsa soție, Regina Maria, aceasta fiind prietenă apropiată a doamnei Sybille Chrissoveloni. De altfel, în timpului Primului Război Mondial, aici au fost găzduiți copiii familiei regale.

Localnicii  mai în vârstă spuneau că bătrânii îşi aminteau cum doamna mergea prin sat călare și împărţea mâncare și diferite bunuri localnicilor, mai ales copiilor.

 Este de apreciat acum și sprijinul permanent pe care primarul comunei, Eugen Tăbăcaru, și întreg Consiliu Local îl acordă acestui important  loc încărcat de o adevărată istorie. Dar, sufletul acestui loc rămâne pasionata bibliotecară Mihaela Gudană, care merge perfect pe dictonul – Omul sfinţeşte locul. Și când spun acest lucru, încep cu remarca faptului că sosind aici, am văzut cum domneşte curăţenia, pe cât este posibil, cu bordurile și copacii proaspăt văruiţi și toate lucrurile ca într-o adevărată gospodărie.

Am intrat apoi în conac, loc unde a fost și spital de campanie dar și cămin. Acum, clasele sunt goale, unele mai au și bănci, parcă așteptând să revină elevii. Curiozitatea m-a făcut să număr sălile și spațiile, ajungând la circa 30. Unele mai păstrează încă și tăblițe cum ar fi – Secretariat, Contabilitate, baie sau bucătărie. Am remarcat mărimea caloriferelor din fontă, sistemele de încălzire. Am revăzut sălile mari unde se dădeau banchete, săli cu balcoane unde, ieșind, aveai în față minunate priveliști. Se spune că la unele petreceri, a trecut pe aici și Generalul Berthelot.

 Gazda evenimentului, bibliotecara Mihaela Gudana, ne-a invitat apoi pe toți în conac, unde a vorbit despre istoria acestui important loc și ne-a înmânat la fiecare importante materiale bibliografice cu extrase din propria carte realizată, o adevărată monografie a locului. Apoi ne mai spune că, printre altele, această renumită familie a contribuit și la înființarea celebrei Fabrici de spirt, cunoscută în toată țara și chiar peste granițe, unitate acum închisă dar care a fost un adevarat brand al comunei. Ni se repetă apoi faptul că aici a fost și spital de campanie și tot aici s-a născut fiul familiei Chrissoveloni, botezat chiar de Regele Ferdinand și Regina Maria în anul 1948. Familia a plecat în anul 1960 în Grecia, specializată fiind în acțiuni bancare.

Mihaela Gudană ne mai spune că se mândrește cu faptul că a reușit să cunoască membri ai acestei familii și chiar să aibă relaţii cu ultimii din descendenții acestei familii.

S-a trecut apoi la vizitarea în grup a acestui spațiu, ocazie prin care am reușit să o cunosc Marta Gaciu, ajunsă acum la respectabila vârstă de 85 de ani, care ne-a dat mai multe date despre acest loc pe care îl vizitează mereu. Ne-a arătat și spațiul unde a lucrat în acest loc, acum peste 60 de ani, când aici exista Stația de radioficare a comunei Ghidigeni, acum transformată în baie. Apoi, Marta Gaciu ne spune că a fost transferată la Stația de radioficare a oraşului Tecuci, care se afla pe str. Vișinski, azi str. Galați.

 Cea de a doua parte a manifestării a fost dedicată – măriei sale Poezia, unde la loc de cinste au stat membrii Cenaclului literar „Calistrat Hogaș” Tecuci, având de această dată drept moderator pe pictorul poet Mircea Cojocaru.

Acesta a dat pentru început cuvântul prof. poet epigramist Aurel Scarlat, care a recitat poezii dedicate prințului istoriei, Nicolae Bălcescu, dar și altor mari personalități. A urmat poetul Mihai Ştefăniu, acum recitând o poezie de Spiridon Popescu și una de Ion Pribeagu.

Scriitorul Vasile Ghica aduce mulțumiri organizatorilor pentru realizarea acestui eveniment, prilej prin care a revenit cu drag în locurile lui natale, el fiind din Priponeşti. Prof. Ghica încheie cu un aforism prin care ne spune că nu prea vede realizările ultimilor 30 de ani.

Au mai luat cuvântul prof. Virgil Pavel, prof. Constantin Oancă, Dan Vîţă, prof. Ştefan Andronache, Marta Gaciu .

Din creaţiile proprii au recitat Mircea Cojocaru, Violeta Mândru, Adrian Răcaru, Vali şi Nelu Buţă, Monica Manole, Vasile Sevastre Ghican,Tănase Dănăilă.

A fost un eveniment reuşit şi organizatoarea merită aplauze.

 

Iancu Aizic