Oaspeți de seamă la Salonul Literar al Bibliotecii din Tecuci

 

Continuând seria de manifestări dedicate atragerii publicului și mai ales a elevilor la activitățile literare, Biblioteca municipală „Ștefan Petică” Tecuci a organizat miercuri, 18 septembrie, în sala Helios, un dublu eveniment.

Astfel, cu sprijinul Asociației Scriitorilor Români din Austria, la ora 11, a fost organizată activitatea intitulată „Citește oriunde, oricând și nu te opri niciodată” la care, în centrul atenției și mai ales în mijlocul elevilor, s-au aflat scriitorii Daniela și Constantin Gumann.

 Daniela Gumann este președinte al Asociației Scriitorilor Români din Austria – ASRA, poet, publicist, antreprenor, blogger, trainer și membru al Asociației Jurnaliștilor Profesionişti din România. Este născută în comuna Hurdugi, județul Vaslui, la 7 august 1970 și este stabilită în Austria. Este licențiată în Comunicare și Relații Publice la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați dar și absolventă a Universității din București, Facultatea de sociologie și Asistență socială.

La întâlnirea care a avut loc în dimineața de 18 septembrie au fost de față numeroși iubitori de literatură dar și elevi de la CNCH conduși de profesoarele Mona Marin și Magda Duvac, cărora li s-a adăugat și profesorul Cezar Ungan de la CNSH Tecuci. Principala temă a fost necesitatea studierii și în special a lecturii în viața de zi cu zi.

Invitații au răspuns cu mare plăcere întrebărilor venite din partea elevilor, remarcată fiind dispunerea la dialog a invitaților speciali.

După amiază, începând cu ora 16, sala Helios a găzduit o nouă rundă a Salonului Literar, în fața unui public iubitor de literatură cărora li s-au adăugat și elevii de la CNSH, din clasa a IX-a D, diriginte fiind profesorul Cristi Corcioveanu.

 În cuvântul de deschidere a manifestării, managerul Bibliotecii, Ionica Nasie, după ce a mulțumit publicului pentru prezență și invitaților speciali pentru participarea la acest eveniment, a dat cuvântul unui alt invitat, scriitorul gălățean Sterian Vicol, acesta preluând rolul de moderator.

Acesta începe prin a ne spune că e o mare bucurie pentru dânsul să revină la Tecuci, unde are numeroși prieteni poeți și scriitori. După ce face o scurtă prezentare a celor doi scriitori invitați ne vorbește de cărțile acestora, respectiv „Crăciunul care mi-a schimbat viața” de Daniela Gumann și „Cartea luminii” de Constantin Gumann.

Poftită să ia cuvântul, scriitoarea Daniela Gumann începe prin a mulțumi organizatorilor pentru invitația primită, spunând că este pentru prima oară la Tecuci, apreciind frumusețea orașului dar și a oamenilor pe care i-a cunoscut. Ne spune că a debutat prin poezie dar se simte mult mai bine în postura de romancier, vorbindu-ne și de primul ei român  intitulat  „Îngrijitoarea”.

Vorbitoarea ne reamintește apoi faptul că a fost luată de val și imediat după 1989 a plecat la muncă în Israel, unde a lucrat 7 ani, după care s-a stabilit în Austria. În toată această perioadă, a fost dominată puternic de dorul față de cei dragi, de Iașul natal și de România, în general. Ne povestește cum a lucrat că îngrijitoare de bătrâni, la schimbat scutece și igienă personală, singură, la bătrâni, deși avea făcute în România două facultăți. Chiar dacă la plecare spunea că dacă se va vedea plecată în altă țară nu va mai reveni niciodată aici, totuși, la prima revenire îi venea să sărute oamenii de pe stradă și chiar pământul natal. Ne spune că acum, în Austria, lucrează la o firmă de intermediere a locurilor de muncă pentru români și, oricum, reprezintă cu cinste România peste tot pe unde merge.

 În continuare, ne prezintă fragmente din primul ei roman „Îngrijitoarea”. Încheie spunând că se ghidează după un dicton care a dat și titlul unui capitol din cartea ei „Punct și de la capăt”, aceasta pentru că la un moment dat a pus un punct și a luat totul de la capăt.

Revenit la calitatea de moderator, scriitorul Sterian Vicol ține să remarce faptul că Tecuciul este o adevărată școală de oameni învățați, municipiul nostru având în acest moment 18 academicieni.

Scriitorul Constantin Gumann începe prin a ne spune că este moldovean, din Iași, și că iubește acest grai foarte frumos. Ne spune apoi că a terminat o facultate și că a crezut mult în democrație, așa cum spunea și Constituția care încă din 1948 vorbea de drepturile omului: „Dar, în unitatea unde lucram, cu profil militar, am fost chemat într-o zi la Șeful obiectivului – cum era  atunci și studiind originea mea socială, am fost pus pe liber”.

În continuare, după ce ne vorbește de activitatea ce o desfășoară, îndeamnă tinerii la studiu și în special la învățarea limbii engleze, vorbită acum de un miliard două sute de mii de oameni. Ne recită apoi poezia „Rugăciune”. 

 Din partea participanților la eveniment, poetul Dan Vîţă, președinte al Cenaclului literar „Calistrat Hogaș”, mulțumește distinşilor oaspeți pentru participarea lor la acest eveniment, spunând că le urmărește activitatea prin internet.

În încheiere, prof. poet Constantin Oancă, a venit în fața noastră în calitate de solist, interpretând piesele „Ce te legeni”, „Aria șampaniei” și „Balada pivnicerului de la Cotnari”, ultima pe versurile poetului Sterian Vicol.

A urmat sesiunea de autografe acordată de invitați pe cărțile acestora.

A fost o întâlnire plăcută, cu multă voie bună.

 

Iancu Aizic