Comunitatea Evreilor din Tecuci s-a alăturat inițiativei comunităților evreiești din România și a organizat sâmbătă, 12 octombrie, „Noaptea Sinagogilor Deschise”.
Astfel, la Sinagoga tecuceană, situată pe strada Bran, nr. 13, vizitatorii care au sosit au aflat informații interesante despre viața evreilor, obiceiurile şi tradiţiile lor, prezentul şi trecutul comunităţii.
Preşedintele comunităţii evreieşti din Tecuci, Iancu Aizic, a prezentat audienţei manuscrise, documente şi aparaturi folosite în trecut, a vorbit despre începuturile stabilirii evreilor în urbea noastră, care, conform documentelor vremii datează din secolul XVIII.
Principala preocupare a evreilor stabiliţi îndeosebi pe strada Mare era comerţul, ei fiind meşteşugari de seamă în fabricarea mobilei, a stofelor şi pielăriei, de cherestea, fierărie, la fabricarea uleiului, ş.a. Aveau case tip vagon, în spate locuiau iar în faţă aveau prăvălii.
Aveau pe atunci trei sinagogi după îndeletniciri: a tinichigiilor, negustorilor şi meseriaşilor.
Aflăm că în anul 1843 se înfiinţează Comunitatea evreilor iar în 1870 evreii din Tecuci au ridicat o altă sinagogă pentru croitori şi se constituie Societatea Păzitorului Sionului.
Au făcut Şcoală mixtă, baie evreiască şi Templul Meseriaşilor pe actuala strada Bran, practic toată strada Ştefan cel Mare şi străduţele din spate fiind Cartierul evreiesc. Aveau o fabrică, abator, staţie de radio cu 400 difuzoare prin tot oraşul şi chiar cimitir propriu. În anul 1943 la Tecuci erau stabiliţi 2.613 evrei. Astăzi, numărul lor este foarte mic, fiind până în 50. Ei sunt cei care au adus un aport important economiei vremii, fiind maiştri pricepuţi în multe domenii.
După ce a vorbit despre actuala Sinagogă, preşedintele Iancu Aizic l-a invitat pe solistul Arun Durancea să cânte câteva melodii, repertoriul fiind diversificat.
A dat cuvântul prof. Ştefan Andronache, cel care a facilitat renovarea interioară a sinagogii, luând legătura şi mergând să-l viziteze în Italia pe un fost tecucean stabilit acolo, A. Golstein Goren. Acesta, la o vârstă înaintată, nu a ezitat să doneze bani pentru renovarea clădirii, cu nostalgia faptului că a fost tecucean şi îndeosebi pentru memoria mamei sale.
Profesorul Andronache a pregătit publicului proiecţii cu Tecuciul de altădată, ilustrat în cărţi poştale, nelipsind strada Mare cu vechile prăvălii evreieşti care ocupau zona. A urmat vizionarea unor proiecţii cu lagărele unde erau deportaţi, cazaţi şi gazaţi evreii, altă filmare cu holocaustul şi la final teroarea de la Auschwitz.
Au fost ascultate recitaluri de muzică evreiască, israeliană şi românească, iar la final degustări cu fructele toamnei şi dulciuri.
Au fost câteva ore în care cei prezenţi au avut parte de o interesantă lecţie de istorie a comunităţii evreieşti.