Pe urmele copilăriei noastre, alături de personajele din „Punguța cu doi bani” – Foto

 

Există în viață momente când ne amintim cu plăcere de anii când mergeam cu mare drag cu gentuța cu mâncare în mână la grădiniță și eram curioși să aflăm alte și alte frumoase povești pe care ni le pregătea neuitata noastră educatoare.

Am simțit același lucru și duminică, 13 octombrie 2019, când la sala de spectacole „Ion Petrovici” am revăzut frumoasa piesă „Punguța cu doi bani” a marelui nostru povestitor Ion Creangă, a cărei ediție originală  a fost publicată pentru prima dată în revista „Convorbiri literare” la data de 1 ianuarie 1876. Iată, au trecut de atunci 143 de ani și povestea încă își mai are farmecul ei minunat și place enorm copiilor și nu numai.

 Povestea a fost pusă în scenă și prezentată nouă, tecucenilor, de Caravana Teatru în Cinema care împreună cu Fundația Pelin a mai prezentat aici și alte încântătoare piese. Am admirat și de această dată umorul, veselia copiilor, dar și minunatele învățăminte ce au curs frumos din această încântătoare poveste care a reușit să pună în balanță în primul rând blândețea și bunătatea babei, în comparație cu zgârcenia, avariţia și răutatea moșului. Am revăzut acum și personaje care nu se pot uita cum ar fi:  florăreasa, vizitiul, pălămida sau nelipsitul boier.

Trebuie remarcat faptul că acest Proiect prezentat de artiști facilitează publicului larg și mai ales copiilor, accesul la spectacole de teatru organizate în diferite săli de spectacole în numeroase orașe ale țării. Ne bucurăm de faptul că și Tecuciul a fost prins în acest ingenios proiect care se dorește a fi o enormă platformă culturală care să faciliteze, așa cum am mai spus, accesul publicului la actul cultural. Aceasta pentru că, așa cum se cunoaște, o comunitate fără cultură este una pierdută. De aceea, subliniem, și cu această ocazie, rolul Fundației Pelin în acest proiect.

 Spectatorii au urmărit o excelentă transpunere în scenă și actualizare a neuitatei povești „Punguţa cu doi bani” aranjată încântător pe textul lui Cristian Mitescu. Cele două talentate interprete, Mariana Simca și Ana Clinta, au cucerit imediat publicul, încă de la intrarea lor pe scenă, spre bucuria micuților spectatori care aplaudau și au devenit participanți direcți la acest spectacol care s-a dorit, și a reușit pe deplin, să fie unul interactiv.

Aplauze puternice au răsplătit efortul artistelor care au avut răbdarea să facă fotografii cu toți copiii ce au dorit acest lucru, așa cum se spune, până la ultimul spectator, care, din păcate sau fericire, am fost chiar eu!

Felicităm încă odată, și pe această cale, evoluția talentatelor artiste care și-au programat deja următoarea apariție la Tecuci, în noiembrie, cu piesa „Aventurile lui Minnie şi Mickey Mouse”.

Îi așteptăm cu mare drag!

 

Iancu Aizic