Miercuri, 23 octombrie, începând cu ora 16.30, la Muzeul „Teodor Cincu” din Tecuci a avut loc un eveniment complex, la care și-au dat mâna, pentru o acţiune reușită, istoria, muzica irlandeză dar și muzica cultă.
Evenimentul a fost organizat de Muzeul de istorie, în colaborare cu Asociația Bunul Samaritean, reprezentată de Ionel Melinte.
Deschizând manifestarea, managerul Viorel Burlacu, ne reamintește faptul că familia Cincu a cunoscut Irlanda și membrii familiei erau vorbitori de limbi străine: franceză, engleză și chiar irlandeză. Continuă spunând că adevărata istorie a unui popor se poate exprima și prin muzică și mulțumește Asociației Bunul Samaritean pentru colaborare și mai ales pentru faptul că acești interpreți amatori au venit în țara noastră de mai mulți ani, implicați fiind în proiecte interesante de ajutorare a celor în nevoi. Se mai specifică faptul că iniţiatoarea acţiunii a fost muzeograf Lucia Gologan.
Cu ajutorul videoproiectorului, coordonat de artistul plastic Adrian Mihalache, am urmărit o peliculă despre Irlanda, aceasta având o populație de circa 5 milioane locuitori și o suprafață de 70.000 kmp. Se începe cu prezentarea hărții Irlandei, vorbind apoi de clima și relieful țării, aducându-se date și din preistorie și antichitate, oprindu-se la descrierea Văii Boyne dar și date despre creștinism și monarhism, regi, conducători ș.a., ajungându-se la Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei. Se specifică faptul că limba vorbită este irlandeza doar în proporție de 13 %, dominantă fiind engleza. În final, se vorbește despre dansurile irlandeze dar și despre muzica specifică, menționându-se că în general muzica înseamnă bucurie.
Cei trei interpreți prezenţi, îmbrăcaţi în culorile tricolorului nostru, spun că au venit direct de pe șantiere, aratându-ne pe haine și încălțăminte urme de vopsea, ei construind gratuit locuințe pentru cei în nevoi.
Apoi, s-a dat drumul la distracție prin frumoasa muzică irlandeză, iar Ionel Melinte, observând-o în sală pe talentata solistă româno-africană Irina Bară Gâciu, a invitat-o lângă interpreţi și, astfel, spectacolul a fost și mai reușit. Interpreții, așa cum au putut, au ținut să ne precizeze că în repertoriul loc are loc și muzica veche, din Moldova.
Având în vedere că în sală erau și membrii Asociației Bunul Samaritean, aceștia au fluturat permanent steagul tricolor irlandez, făcând spectacolul și mai emoționant. Interpreții ne-au spus că sunt în România de mai mulți ani și vor continua activitatea aici.
Pentru final, am avut parte de un recital reușit, de muzică adevărat cultă, prezentat de talentata interpretă doctor Rozica Ciobanu, prezentă într-o ținută pachistaneză. Recitalul acesteia a fost scurt dar plin de sensibilitate artistică.
Să consemnăm și numele interpreților care ne-au făcut seara foarte plăcută: Conor Hughes, John Mc Grimack și Gerry Mulroy.
La terminarea spectacolului, Ionel Melinte a pus la dispoziția publicului o urnă pentru donații și publicul s-a dovedit foarte generos, mulțumind prin acest fel pentru excelentul spectacol la care au asistat.
Interpreții au promis că vor reveni și cu alte ocazii, iar noi îi așteptăm cu drag!
Iancu Aizic