Tanţa Gheorghiu a plecat la Ceruri

 

Vestea că Tanţa Gheorghiu a încetat din viaţă a căzut aşa de brutal şi de neaşteptat pentru cei care au cunoscut-o şi i-au fost, o vreme, prin apropiere că multora le-a fost greu s-o  creadă şi s-o accepte ca veritabilă. Totdeauna i-a plăcut scena, spectacolul şi şi-a asumat ca destin şi menire bucuria de a fi utilă altora, de a-i înveseli, de a le aduce zâmbetul pe chip şi de a le furniza măcar, pentru o clipă, iluzia fericirii Menirea acestei fiinţe a fost una singură: să bucure şi să înveselească pe alţii şi n-a ratat nici o ocazie de a conferi acţiunii sale spirituale substanţă şi conţinut.

A fost o solistă de excepţie şi-a dobândit, de-a lungul carierei sale, numeroase trofee şi recunoaşteri. A jucat teatru şi-a interpretat roluri grele, pentru care a primit multe distincţii, ajungând cu trupa sa de amatori până în fazele cele mai înalte ale festivalurilor de teatru. 

A fost o animatoare culturală de excepţie şi s-a implicat cu o dăruire exemplară în toate manifestările importante organizate la nivelul municipiului Tecuci. Fără ea, fără devoţiunea ei de excepţie, viaţa culturală din Tecuci a rămas mai săracă şi mai lipsită de acel catalizator care putea conferi acţiunii culturală savoare, sens şi adâncime.

Am cunoscut-o bine, încă de pe vremea când activa în cadrul ansamblului  folcloric din Lieşti, întemeiat şi condus de cunoscutul coregraf Fănică Lupu. Era, încă de pe atunci, o animatoare rafinată şi şi-a păstrat această calitate în toţi anii care au urmat, şi după ce şi-a transplantat destinul în Tecuci. Oriunde, într-o acţiune culturală, era implicată Tanţa Gheorghiu se ştia că acolo avem de-a face cu calitate şi cu valoare. Prezenţa ei într-un act de cultură ridica valoarea acelui act cu cel puţin o octavă. Repudia improvizaţia şi lucrul de mântuială şi de aceea era deseori solicitată în cadrul unor manifestări spirituale.

A plecat din viaţă discret, de parcă ar fi dorit să deranjeze cât mai puţină lume. Noapte bună Tanţa Gheorghiu şi Dumnezeu să te binecuvânteze cu bunătatea şi îndurarea Lui.

 

Ionel Necula