Camera Deputaţilor a adoptat tacit. Mandatul primarilor, consilierilor locali şi judeţeni creşte la cinci ani

 

Un proiect de lege iniţiat de 41 de deputaţi şi senatori PSD, care a trecut tacit de Camera Deputaţilor, prima cameră sesizată, prevede prelungirea mandatului primarilor, consilierilor locali şi judeţeni la 5 ani, faţă de 4 ani, cât este în prezent.

Motivarea iniţiatorilor este că un primar are nevoie de 5 ani pentru a-şi îndeplini promisiunile cu care a câştigat alegerile.

„Situaţia reală, întâlnită în activitatea administraţiilor locale/judeţene, arată că perioada de timp consfinţită de legiuitor (4 ani – n.r.) nu permite, în contextul birocratic, realizarea proiectelor asumate.

Având în vedere practica întâlnită în ceea ce priveşte mandatul preşedintelui României, unde perioada de exercitare a funcţiei conform rezultatului de la alegeri este de 5 ani, implementarea acestei perioade şi în cazul primarilor, al consilierilor locali şi consilierilor judeţeni se susţine fără echivoc, crează (sic!) o responsabilitate suplimentară şi aduce în zona de decizie o perioadă de timp suficientă îndeplinirii obligaţiilor asumate”, se arată în expunerea de motive semnată de 41 de parlamentari PSD.

Trebuie menţionat că în Consiliul Economic şi Social proiectul de lege a primit aviz nefavorabil, în lipsa unei argumentări solide, iar Consiliul Legislativ a dat aviz favorabil, cu observaţia că nu se pronunţă asupra oportunităţii legii, ci a formei în care este redactată, unde de altfel a şi făcut observaţii.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, proiectul va merga la Senat, scrie newsweek.ro.