Simpozionul „30 de ani de la căderea comunismului în România – Tecuciul între aspirații și împliniri” desfăşurat la Asociaţia „Unirea”

Vineri, 13 decembrie, în cadrul manifestărilor desfășurate sub generosul titlu al cinstirii Evenimentelor culturale la AARD Unirea Tecuci a avut loc o acțiune dedicată împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989.

Evenimentul a fost deschis de președintele AARD Unirea, ec. Cătălin Dodu, arătând că Asociația pe care o conduce îndeplineşte o datorie de onoare prin a prezenta la timp evenimentele istorice și culturale ale Tecuciului, acum la 30 de ani de la Revoluție.

 Pentru început, prof. Vladimir Radu, unul din moderatorii evenimentului, îl invită pe prof. Mihail Pohrib să prezinte comunicarea intitulată „Ridicarea cortinei de fier şi efectul de domino”, o expunere despre căderea comunismului în țările sud-est europene, cu documente de arhivă, filme, cărți, grafică și diferite fotografii de arhivă.

În continuare, a fost invitat să ia cuvântul comandorul Dorel Chiș care a ținut să vorbească despre „Tecuci, orașul nostru de provincie între idealuri post revoluționare și realități contemporane”. De altfel, el este primul primar ales democratic din partea FSN Tecuci.

 Vorbitorul spune că a primit ordinul de luptă încă de pe data de 17 decembrie 1989 pentru eventualele mișcări revoluționare la Tecuci. Continuă, zicând că unitatea pe care o conducea a participat, imediat după Revoluție, iarnă fiind, la deszăpezirile din zona Furceni, Movileni și Drăgănești, operațiuni ce au durat până în februarie 1990. S-a ocupat de aprovizionarea orașului cu alimente, îmbrăcăminte și materiale de construcție, pentru îmbrăcăminte ajungând cu mijloacele din dotare, tocmai la Oradea, unde a găsit un grup de moldoveni care l-au ajutat. A aprovizionat continuu orașul cu butelii, absolut necesare vieții de zi cu zi. Vorbește apoi de formarea la Tecuci a CPUN dar și de unele acțiuni de răzmeriță, cum au fost la Matca și Drăgăneşti, pe care le-a soluționat urgent.

Prof. Virgil Pavel intervine pentru a afla dacă era adevărat că apa era infectată, comandorul răspunzând că nu e adevărat. Ing. Gabriel Jelea intervine pentru a specifica faptul că ofițerul Dorel Chiș a fost singurul conducător venit din unități militare.

 Prof. Cezar Ungan, venit ca de obicei și la această manifestare însoțit de un grup de elevi de la CNSH, menționează faptul că primarul Eduard Finkelstain, pe atunci student, venit în vacanță, a fost în primele rânduri ale revoluționarilor la Tecuci, amintind de primele nopți de după Revoluţie şi menționând faptul că printre primarii Tecuciului de după Revoluție a fost și ing. Eugen Beceanu.

În continuare, istoricul Daniel Bradea şi-a prezentat cea de a patra carte intitulată „Tecuciul în vremea ciumei roșii – 1945-1950”, vol. I. Tot despre acest lucru a vorbit și prof. Vladimir Radu.

 A fost apoi invitat să ia cuvântul fostul primar Finkelstain, care spune că are emoții pentru faptul că de aproape opt ani nu a mai vorbit în public, încercând să se delimiteze de elementul politic. Vorbind de aportul la Revoluția tecuceană, ne reamintește că era student, în vacanță, și părinții au căutat să nu-i permită să se ducă la manifestație, spunând că s-ar putea, dacă se duce, să nu se mai întoarcă. Fostul primar vorbește de lipsa în țară și la Tecuci, a apei, a alimentelor, a luminii și a altor restricții.

 Ing. Gabriel Jelea spune că, la ora actuală, Tecuciul este la nivelul anului 1962, amintind că în Tecuci era doar Fabrica de conserve și Liceul Agricol. Nivelul economic de atunci era scăzut, așa cum este, de altfel, și acum.  Vorbește apoi de începuturile Întreprinderii de Reparații Auto din anul 1967, ajunsă un brand național, cu livrări și peste hotare, iar azi nu mai e nimic. Continuă, menţionând că Fabrica de confecții de la Focșani ar fi trebuit să fie construită la Tecuci, dar s-a pierdut acest proiect.

Jurnalistul Tănase Dănăilă amintește de momentul Iași 14 decembrie 1989, după care profesorul Ștefan Andronache prezintă proiecția intitulată „Tecuciul înainte și după 1989”, cu imagini de la marile demonstrații care aveau loc.

 Prof. Vladimir Radu continuă prin a conduce dezbaterea intitulată „Orașul nostru de provincie între idealuri postrevolutionare și realități contemporane”. Ne spune că orașul nostru avea în jur de 40.000 locuitori iar azi dacă avem 30.000, sunt gropi la tot locul, dărâmături și multă mizerie.

Se face o interesantă analiză a celor 50 de ani de comunism și 30 de democrație cu plusuri și minusuri existente, minusurile fiind mult mai mari decât plusurile: „Am realizat biserici, dar nu obiective sociale, Sala de expoziție stă părăsită, Cinematograful la fel, avem clădiri de cultură în special îmbrăcate cu folie de plastic pentru a ne proteja de dărâmături și multe alte nerealizări”.

A luat cuvântul prof. Eleonora Stamate, care a vorbit despre cei 14 ani de existentă a revistei „Tecuciul literar artistic” și de sprijinul permanent acordat de Primăria Tecuci.

 În final, președintele Asociaţiei Unirea, ec. Dodu, a vorbit despre aportul asociației la nevoile tecucenilor, menţionând că asociatia are acum 75.000 de membri la decese și 10.000 mii la CAR, fiind singura unitate din țară înfiinţată în anul 1882 și care a supraviețuit, dintre unitățile asemănătoare, comunismului.

Dintre inițiativele de viitor menționăm lansarea unei premiere intitulată „Excelsior Unitec”, respectiv acordarea anual a unor premii concetățenilor noștri cu performanțe în diverse domenii de activitate.

 

Iancu Aizic