Două lansări de carte la Salonul literar-artistic

Iubitorii de literatură din Tecuci, s-au adunat joi, 19 decembrie, în sala Helios a Bibliotecii municipale „Ștefan Petică” pentru a participa la o nouă activitate. A fost adus în primul rând un omagiu marelui om de cultură tecucean Nicolae Petrașcu prin lansarea studiului monografic intitulat  „Mihail Eminescu”- ediție anastatică, studiu critic, prima monografie dedicată poetului în anul 1892, autor Nicolae Petrașcu, apărută la Editura Stabiliment grafic I.V. Sogecu. Cartea are acum 162 de pagini. „Prezenta ediție anastatică, tipărită pe 15 iunie 2019, a fost prilejuită de comemorările poetului național Mihai Eminescu, la 130 de ani, și a istoricului și criticului literar de origine tecuceană, Nicolae Petrașcu, la 75 de ani. Proiect inițiat de Biblioteca din Tecuci”, aflăm din carte.

 Revenind la activitatea de față, ea a fost deschisă de managerul Bibliotecii, Ionica Nasie: „Dedicăm  prima parte a activității de azi, marelui om de cultură, tecuceanul Nicolae Petrașcu, dar despre acesta ne va vorbi profesorul Vladimir Radu, ocazie prin care vom afla cu siguranță lucruri noi și interesante, la fel ca și de la profesorul Ştefan Andronache, un mare iubitor și mai ales cunoscător de istorie literară a Tecuciului și nu numai”.

Pentru a face o succintă prezentare a omului de cultură Nicolae Petrașcu, este invitat să ia cuvântul prof. Ștefan Andronache. Acesta ne spune că prin anul 1971, lucrând la Bibliotecă, era interesat de identitatea unor mari personalități tecucene: „Atunci l-am descoperit și pe Nicole Petrașcu, fratele pictorului Gheorghe Petrașcu. Despre Nicolae știam că prezenta un ciclu de conferințe la Radio România. Am aflat apoi și de nepoții acestuia, adică fiii lui Gheorghe Petrașcu, Marin – grafician și Gheorghe – profesor la Arhitectură. Nicolae  Petrașcu se naște la Tecuci în anul 1859 și moare la București în anul 1944. Este fratele mai mare al lui Gheorghe Petrașcu. Ciclul primar îl face la Tecuci  iar cursurile liceale la Bârlad, unde este coleg cu poetul Alexandru Vlahuță. Apoi, îl cunoaște și pe marele poet Eminescu, pe criticul Titu Maiorescu dar și pe marele arhitect Ion Mincu. În perioada anilor 1933 – 1937 susținea periodic conferințe la Radio”.

În continuare, prof. Andronache ne spune că noi, tecucenii, trebuie să fim mândri pentru faptul că din familia Petrașcu, din Tecuci, s-au făcut cunoscuți în toată țara frații Nicolae și Gheorghe. Continuă, informând că pe data de 14.03.1973, aici, la Tecuci, a conferențiat fiul lui Nicolae, Nicolae N. Petrașcu. Acesta îl consideră pe Nicolae Titulescu cel mai mare orator pe care l-a avut țara noastră și care va rămâne așa, cu siguranță. Vorbind în continuare de N.N. Petrașcu, vorbitorul zice că acesta a fost reprezentantul României la ONU. De la el au rămas și interesante studii, printre care o descriere amănunțită a Palatului lui C. Conachi de la Țigănești unde parcul avea 60 de ha și ne sunt descrise toate interioarele conacului.

 A urmat la cuvânt prof. Vladimir Radu, continuând alocuțiunea anteriorului profesor, apreciind efortul acestuia pentru realizarea acestei lucrări, pe care îl consideră un document de excepție. Amintește de faptul că la puțin timp după decesul marelui Eminescu, la 1 noiembrie 1889, Titu Maiorescu scoate de sub tipar primul studiu dedicat marelui poet pentru ca apoi, un tânăr tecucean, adică Nicolae Petrașcu, să scrie despre Eminescu, cel care l-a cunoscut pe poet în ultimii lui ani din viață. Astfel, aflăm de la N. Petrașcu, detalii importante despre capacitatea și inteligența lui Eminescu, considerându-l apropiat ca valoare de marele Schiller.

Tănase Dănăilă ne vorbește despre cele două cărți scose de sub tipar de prof. Emil Motovelea, respectiv „Movilenii de sus – satul copilăriei și adolescenței mele”, carte apărută la Editura Grapho Press 2017, o lucrare de 58 de pagini, cu 9 fotografii color, și cartea „Sub vremi”, apărută la aceeași editură în anul 2019, cu 134 de pagini.

 Vorbind despre prima carte, scriitorul Dănăilă o găsește foarte bine venită acum, în anul Satului românesc, continuând prin a sublinia faptul că această lucrare a fost apreciată nu numai în comună, județ sau țară, depășind granițele țării ajungând la consăteni ai autorului din Anglia, Spania și Canada, considerând că ar fi trebuit ca această carte să aibă un tiraj mai mare. Vorbitorul reproduce și cuvintele poetei Ana Blandiana – „Cinste celor care s-au născut la țară!”. Ne vorbește în continuare de autor, octogenar, amintind faptul că dacă la naștere ni se da viață, apoi, puțin câte puțin, ni se ia viața înapoi. Cartea, spune vorbitorul, este o analiză atentă a vieții de la țară, cu toate amănuntele necesare și nu pot decât să îl felicit pe autor pentru această realizare.

În continuare, se analizează și cartea „Sub vremi”, dedicată tristelor evenimente trăite de autor.

 Invitat să ia cuvântul, autorul începe spunând că locuiește acum în Tecuci, dar vacanțele, mai ales vara, și le petrece la Movileni. Acolo, a cules date despre istoria comunei, în special de la bunicul lui, care a fost inspector școlar. Vorbitorul se oprește și la perioada când se mergea la Bucureşti cu acel car cu boi, unde în spatele căruței aveau și ceaunul pentru făcut mămăligă, pâinea fiind cam rară în acele vremuri întunecoase. În încheierea alocuţiunii, autorul, prof. Motovelea, îl aduce în prim plan pe marele Creangă, cu spusele „Așa am știut eu să spun lucrurile, dacă nu m-am priceput, asta e!”.

 Primul dintre vorbitorii din sală a fost prof. Virgil Pavel, în ultimul timp prezent la mai toate evenimentele literare. Tot în calitate de octogenar, îi mulțumește autorului pentru aceste cărți dar și bibliotecii pentru frumoasele manifestări pe care le organizează.

Prof. Vasile Ghica apreciază acțiunile de la Bibliotecă precum și prezența la evenimente a prof. Cezar Ungan, de la CNSH, mereu însoțit de eleve foarte frumos echipate.

Cuvinte de laudă despre activitatea bibliotecii şi a salonului literar au venit și de la prof. Constantin Oancă, cel care ne-a încântat cu două frumoase colinde.

Despre revista Tecuciul literar-artistic a vorbit Eleonora Stamate, subliniind ultimele aprecieri de care s-a bucurat revista pe care o conduce.

În final, pentru activitatea depusă, profesorii Vladimir Radu și Emil Motovelea au primit câte o plachetă iar cei prezenți au primit cărți de la autor dar și din partea Bibliotecii.

 

Iancu Aizic