Surpriza de Crăciun oferită de Fundația Pelin

 

Pentru sâmbătă, 21 decembrie, la ora 18, Fundația Pelin adresa din timp publicului tecucean, și nu numai, invitația de a participa la un Regal de colinde și cântece de Crăciun oferite de Nicholas Lupu și Roxana Lupu – soţ și soție.  Cunoșteam faptul că Nicholas este un apreciat tenor iar Roxana o actriță care printre alte filme și roluri diverse, a jucat și în apreciatul film „Regina Maria a României”.

 Participanţii  la acest adevărat regal, au aflat lucruri interesante. Nicholas, pe adevăratul lui nume, Nicolae Lupu, este născut în urmă cu 35 de ani în localitatea Malul Alb – Drăgănești, jud. Galaţi. A urmat cursurile gimnaziale în localitatea natală și apoi Liceul Teologic din Galați, unde a făcut cunoștință cu muzica bizantină și corală. A urmat Conservatorul, după care a activat la opera din Brașov, cea din Pitești, ajungând la Teatrul de operă „Ion Dacian” din București pentru ca apoi, împreună cu soția Roxana, să se stabilească la Londra.

Despre Roxana Lupu aflăm că este o actriță de film, televiziune și teatru, născută la Focșani la 5 decembrie 1985. A interpretat rolul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii și apoi, după o riguroasă selecție, a câştigat dreptul de a juca în filmul „Regina Maria a României”, o producție foarte apreciată.  Acum sunt stabiliţi împreună cu soţul la Londra.

 Deschizând evenimentul, amfitrionul Doru Eugen Pelin, ne spune: „Încheiem acum un an foarte fructuos pentru Ateneu, cu 46 de evenimente cu artiști din țară, 34 cu artiști – interpreți internaționali la care se adaugă și un Festival Internațional al aforismului, cu un total general de 220 artiști ce au trecut pragul Ateneului la care au participat circa 3.500 de spectatori, ceea ce este foarte bine. Vom continua și în anul viitor pentru că noi depindem de frumos și vrem ca și în continuare, frumosul să ne domine”.

Ne sunt, în continuare, prezentați invitații speciali ai acestui eveniment, după care actrița Roxana Lupu mulțumește Fundației Pelin pentru invitația de a fi, acum, aici, apreciind activitatea din Tecuci a acestui important focar de cultură, fiind în acord total cu vorbitorul pentru faptul că trebuie să fim mereu înconjurați de frumos.

Actrița vorbește despre apropiatele sărbători, în special Crăciunul, care ne apropie, românii de pretutindeni întorcându-se pentru puţin timp măcar la familiile lor, pentru a sărbători împreună aceste mari sărbători. Actrița ne prezintă pentru început frumoasa poezie „Brăduțul”, despre frumusețea Crăciunului, dar și o poezie despre Moș Crăciun.

 A fost apoi rândul tenorului Nicholas Lupu să ne cânte cu „Nașterea Pruncului”, iar Roxana ne-a introdus în atmosfera iernii cu acel frumos fulg de nea care ni se topește în palmă dar și frumoase poezii adresate Crăciunului și iernii, cu poezii de Coșbuc în prim plan. Tenorul ne-a încântat cu frumosul Vals de Chopin după care actrița ne reamintește de Omul de zăpadă al lui Bogdănel. A urmat tenorul cu fascinanta piesă  „O, ce veste minunată” cântată împreună cu publicul spectator.

Ne este prezentat pianistul care îl acompaniază pe tenor – George Rizea, absolvent al Conservatorului din Cluj, care ne-a prezentat piesa „Sonata lunii” de Beethoven pentru ca, în continuare, apreciatul tenor să ne vorbească de frumusețea Ateneului și de deschiderea pe care o are Doru Pelin față de cultura tecuceană. Ne spune în continuare că aștepta de mult  să revină acasă, în mijlocul celor dragi, pentru că oricât de bine ești în altă parte, tot mai frumos este în țara ta, în localitatea ta și mai ales în familia ta: „Este frumos la Londra, admir lucruri minunate, dar acasă este totul mult mai frumos. Pentru că, nu uit niciodată  celebrele vorbe <Nicăieri nu-i că acasă>”.

 Tenorul a continuat cu frumoasa piesă „Ave Maria” dar și cu actualul „Leru-i ler”. Actrița a recitat despre Moș Crăciun, cu multe învățăminte pentru copii și chiar părinți. În final, tenorul ne-a mai prezentat câteva colinde de actualitate, cântate împreună cu publicul, care a aplaudat mult timp, în picioare pe distinșii invitați.

Nu pot încheia fără a spune că la această manifestare de succes sala, atât la etaj cât şi parter, a fost plină. După spectacol, tenorul s-a întreținut cu spectatorii, a avut răbdare și a discutat cu toți cei care au dorit.

 

Iancu Aizic

 

 

You cannot copy content of this page