Când socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea de la târg. Autorităţile de la Cosmeşti plănuiau să trimită gunoiul în Deltă

 

În data de 11 decembrie 2019 semnalam dezastrul ecologic din Cosmeşti, comună aflată la distanţa de 10 km de municipiul Tecuci. Arătam cum gunoiul şi resturile rezultate în urma unor construcţii erau depozitate pe malul albiei Siret.

Articolul poate fi citit AICI.

La faţa locului s-a deplasat Garda de Mediu Galati, care a dispus stoparea depozitării gunoiului, precum şi măsuri de curățare și igienizare a arealului afectat, până la data de 15 ianuarie 2020.

Sancţiuni

Garda de Mediu a decis sancţionarea celor responsabili de acel dezastru ecologic cu o amendă de 15.000 lei, respectiv 150 milioane lei vechi.

Însă Garda a sancționat Primăria Cosmești, ca instituție, şi nu viceprimarul care are în atribuțiile de serviciu curățenia comunei. În acest mod cei care plătesc amenda sunt cosmeştenii.

„Pentru a îndrepta această nedreptate vom sesiza Curtea de conturi, instituție abilitată să îndrepte plata sancțiunii către cel sau cei răspunzători de neglijență în serviciu”, a declarat Doru Nunu, consilier local al comunei Cosmeşti.

Măsuri de curățare și igienizare

Pentru a curăţa şi igieniza arealul afectat, Primăria Cosmeşti a decis ca gunoiul să fie împins cu buldozerul în balta din vecinătate.

Măsurile impuse de Garda de Mediu aveau scopul de a înlătura atentatul Primăriei la integritatea mediului înconjurător, dar autorităţile, printr-o manevră inexplicabilă, au reuşit performanţa de a extinde acest dezastru ecologic.

Cap am, minte ce-mi mai trebuie?

Persoanele responsabile din Primăria Cosmeşti şi-au făcut probabil socoteala că rezidurile menajere vor fi purtate de ape până în Dunăre.

În acest mod toate comunele riverane Siretului, din Cosmeşti până la Dunăre, şi mai apoi până în Deltă, urmau să primească câte puţin din deşeurile comunei Cosmeşti. Astfel, dezastrul ecologic nu ar mai fi fost doar o problemă a comunei Cosmeşti.

Din fericire acest lucru nu s-a întâmplat fiindcă apa în care au fost împinse cu buldozerul, deşeurile, este o baltă, care are proprietatea de a nu se scurge nicăieri, proprietate nebănuită de responsabilii Primăriei Cosmeşti.

Epilog

La Cosmeşti este aşteptată din nou Garda de Mediu, care trebuie să constate că dezastrul ecologic s-a extins şi poate să mai dea o amendă.

Tot la Cosmeşti este invitată şi Curtea de Conturi, care să dea o decizie astfel încât sancţiunile impuse să fie plătite din buzunarele celor care au decis depozitarea gunoiului în acel loc şi mai apoi împingerea lui în baltă.

Nota de plată pentru măsurile de curățare și igienizare a arealului afectat a crescut. Acum trebuie curăţată şi balta.