Marţi, 4 februarie 2020, Guvernul Orban a adoptat mai multe Ordonanţe de Urgenţă, menite pe de o parte să repare ceea ce au stricat guvernele PSD şi pe de altă parte să continue seria de reforme începute de Guvernul PNL.
Aceste ordonanţe nu sunt pentru eliberarea infractorilor, aşa cum trei ani şi ceva Guvernele PSD-ALDE au încercat şi au reuşit să emită.
Ordonanţele au fost trimise pentru publicare în Monitorul Oficial miercuri, 5 februarie, înainte ca Guvernul Orban să fie demis. Publicarea lor a început încă din acea zi şi continuă, în ciuda manipulărilor mediatice îndârjite, dar fără temei.
Pentru a stopa manipulările şi dezinformările, publicăm Ordonanţele adoptate, ordonanţe care trebuiau adoptate de mult dacă guvernările din ultimii patru ani nu erau preocupate doar de eliberarea şi înlesnirea facilităţilor pentru infractori.
Ordonanțe de Urgență adopate în ședința de Guvern din 4 februarie 2020
OUG pentru decontarea navetei pentru elevi
Necesară pentru a rezolva problema decontării cheltuielilor de transport ale elevilor din bugetul Ministerului Educației ca urmare a deciziei CCR. Se asigură plata acestor cheltuieli din bugetul Ministerului Educației pe baza de documente justificative depuse de elevi la unitățile școlare.
OUG pentru extinderea programului cunoscut ca „masă caldă” în școli
Programul „masa caldă” în școli se extinde de la 50 la 150 de unități școlare iar numărul elevilor care vor beneficia de acest program aproape se triplează de la 23.455 la 65.434 copii.
OUG pentru a rezolva problema unor pensionari care au derulat activități miniere
Prin această modificare persoanele care au desfășurat activități de prospecțiuni geologice vor fi incluse în Grupa I de muncă și vor beneficia de creșterea pensiilor la nivelul acestei grupe.
Paranteză pentru pensionari: HG pentru acordarea biletelor de tratament balnear pentru 2020.
Adoptarea cadrului legal în timp util fața de situația din anii precedenți când acest HG era adoptat foarte târziu, aproape în plin sezon, respectiv în perioada mai-iunie. A fost alocat un buget de 370 milioane de lei pentru un număr de aproape 200.000 de pensionari care vor beneficia de aceste drepturi OUG pentru pregătirea stocurilor de rezervă în situații de epidemii și pregătirea României pentru prevenirea infecțiilor cu coronavirus
Asigurarea fondurilor necesare în sumă de 220 milioane lei pentru achiziția de echipamente și materiale necesare în regim de urgență.
OUG pentru decontarea intervețiilor medicale din programele de Sănătate în aceleași condiții din sistemul sanitar public pentru pacienții care aleg servicii medicale private
Practic, se salvează viața pacienților aflați în situație critică de infarct miocardic sau atac cerebral care vor putea să apeleze la servicii medicale în același regim de decontare din programele naționale de sănătate atât în spitale publice cât și spitalele private. S-a eliminat coplata și contribuțiile personale pentru serviciile medicale atât la stat cât și la privat introduse de guvernarea PSD prin OUG 27/2019 și s-a prorogat termenul aplicarea aceste prevederi până în aprilie 2021.
OUG pentru finanțarea din fonduri europene a proiectelor de realizare a rețelelor de distribuția a gazelor naturale
Se alocă un buget de aproximativ 500 milioane de Euro din fonduri europene, din exercițiul financiar actual și din următorul pachet financiar, pentru înființarea de rețele noi de distribuție a gazelor naturale în localitățile din România.
OUG pentru descentralizarea Programului Operațional Regional
Este un angajament asumat prin programul de guvernare și pe care autoritățile locale îl așteaptă de mai mult de 10 ani. Organismele intermediare de management ale Programului Operațional Regional se vor transforma în Autorități de Management pentru următorul exercițiu financiar 2021- 2027.
OUG pentru modificare Legii achizițiilor publice
Sunt prevederi necesare și urgente pentru deblocarea proiectelor de lucrări publice întârziate din cauza procedurilor greoaie de achiziții publice și a numeroaselor contestații. Se înființează completuri specializate de judecată a contestațiilor pentru urgentarea achizițiilor publice.
3 OUG pentru a fazarea unor proiecte cu fonduri europene și pentru a evita pierderea fondurilor europene din actualul exercițiul financiar 2014 – 2020.
OUG pentru modificarea Legii petrolului
Pentru reglementarea situației în care derularea unor acorduri petroliere reprezintă o amenințare la siguranța națională și punerea în acord a legislației naționale cu directivele europene în acest sens.
2 OUG pentru acordare unui ajutor de salvare Complexului Energetic Oltenia și TAROM.
OUG pentru reorganizare ANAF
Pentru eficientizarea activității colectare a veniturilor bugetare, pentru reducerea unui număr de 2.000 de posturi și informatizarea serviciilor fiscale. (Paranteză: HG Prima Casă – plafon 2 miliarde lei).
OUG pentru întărirea luptei împotriva infractorilor printr-o mai bună colaborare între poliția judiciară și parchete și o altă OUG pentru modificare statului polițiștilor, ambele ca urmare ale unor decizii CCR.
OUG pentru organizarea recensamântului agricol 2020 și OUG pentru organizarea recensământului populației 2021 – măsuri întârziate încă din 2018.
OUG pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen
Aplicarea măsurilor bune adoptate la alegerile prezidențiale pentru votul în diaspora și creșterea numărului de parlamentari pentru diaspora. Reglementarea vidului legislativ în situația în care se ajunge la dizolvarea Parlamentului corelarea termenelor din Constituție și din legislația electorală. Încurajarea participării la vot a românilor la alegerile parlamentare la orice secție de votare și aplicarea sistemului electronic de prevenire a votului multiplu.
În contextul în care Guvernul Orban a fost demis de cei care nu doresc reforme, lucru care nu îi mai permite acestuia să adopte ordonanţe în următoarea perioadă, rămâne să stabilim împreună cât de benefică a fost adoptarea acestor Ordonanţe de Urgenţă şi cât de nocive sunt dezinformările pe această temă.