Pe urmele lui Iorgu Iordan, printre gropi, nepăsare şi delăsare – Foto

 

Un cititor ne-a invitat să vedem cum arată strada Iorgu Iordan din Tecuci. Este o străduţă pe care intri din str. Dimitrie Hârlescu, este cea care poartă numele renumitului lingvist.

În 11 octombrie 1888 se năştea la Tecuci Iorgu Iordan. A fost lingvist şi filolog, profesor universitar la Iaşi şi Bucureşti. A fost fondator şi director al Institutului de Filologie română „Alexandru Philippide”. Ulterior a fost şi director al Institutului de Lingvistică din Bucureşti.

 A fost printre membrii fondatori (1961) ai Societăţii Române de Lingvistică Romanică, pe care a condus-o și în calitatea sa de președinte. Iorgu Iordan a elaborat și publicat o serie de lucrări în domeniul lingvisticii romanice, al limbii române contemporane, al stilisticii, al toponimiei și antroponimiei. Totodată, a fost vicepreşedinte al Academiei Române şi ambasador  al României la Moscova.

În semn de recunoştinţă, de-a lungul vremii, numele lui a devenit emblema unei şcoli tecucene şi a străzii unde s-a născut.

Dacă şcoala arată binişor, deoarece a fost reabilitată cu fonduri europene în urmă cu ceva ani, nu putem spune acelaşi lucru despre strada unde există încă casa în care s-a născut filozoful.

Atât strada Iorgu Iordan cât şi celelalte dimprejur, Dimitrie Hârlescu, Tineretului, Focşa, ş.a. arată deplorabil. Ani buni în care nu s-a turnat o mână de asfalt sau o roabă de pietre.

 Cinstirea memoriei celor care au făcut cunoscută urbea noastră este neinteresantă. Nici măcar faptul că Iorgu Iordan şi-a pus amprenta în multe domenii nu mai contează.

Am ajuns în situaţia în care modernizăm o fundătură deoarece acolo locuieşte viceprimarul, în condiţiile în care străzi întregi de Zona 0 urlă după asfaltare. Am ajuns să aprobăm trotuare, întrucât aşa a dorit directoarea adj. de la Pieţe. Suntem în situaţia aceasta fiindcă interesul de partid primează iar oamenii simpli  sau cei de cultură sunt inexistenţi în memoria celor care ne conduc.

 

Străzi Tecuci – 11 februarie 2020

27 new photos · Album by Ziarul Tecucean

 

error: Content is protected !!