Pentru un mediu curat, colectăm responsabil

 

Educarea tinerei generații în ceea ce privește comportamentul responsabil față de mediu ar trebui să fie o preocupare pentru fiecare adult. Sunt cadru didactic și predau unor inimoși copii de 8-9 ani, copii care sunt prieteni cu mediul, răspunzând „prezent” la orice acțiune de ecologizare și strângere de materiale reciclabile.

Recunosc, baterii nu am/au reciclat. De aceea mi-a venit ideea să solicit ajutorul unei organizații.

Așadar, Organizația Ecotic a dorit să susțină comportamentul ecologic al elevilor clasei a II-a B livrându-ne un colet compus din:

– mini-recipiente colectare DBA (deșeuri de baterii și acumulatori)

– ghiduri pentru reciclarea deșeurilor

– broșuri „Și cei mici fac fapte mari!”.

De asemenea, am primit pentru școală, cu titlu gratuit, setul de recipiente de colectare:

– 1 pentru colectarea DEEE mici (deșeurilor de echipamente electrice și electronice)

– 1 pentru colectarea becurilor și a neoanelor

– 1 pentru colectarea DBA (deșeuri de baterii și acumulatori).

 Din materialele informaționale primite, școlarii au înțeles mai bine ce înseamnă deșeurile de baterii și acumulatori, ce conțin acestea și de ce este important ca bateriile uzate să nu ajungă la groapa de gunoi, ci la reciclare. În tot acest proces au fost implicați și părinții, iar mesajul și informațiile s-au răspândit în comunitate.

Încet-încet, recipientele de colectare din școală își primeau deșeurile. Și pentru că în gospodăriile lor părinții aveau obiecte electrice și electronice uzate care nu încăpeau în recipient, a fost necesar ca organizația colectivă să vină la Matca să ridice produsele. Baterii, becuri, imprimante, televizoare, mixer, telefoane, laptopuri, aspirator, boxe, etc. au fost preluate și transportate la un depozit de colectare. În urma dezmembrării și depoluării acestor echipamente electrice și electronice se recuperează materiale în vederea reciclării și valorificării, însă sunt recuperate și materiale și substanțe periculoase cu impact negativ asupra mediului precum uleiuri, condensatori, componente cu mercur.

 Sunt necesare campanii de informare şi educare pentru a încuraja participarea populaţiei la colectarea DEEE și DBA şi pentru a-i încuraja să faciliteze procesul de reutilizare, tratare şi valorificare.

Vă îndemnăm să protejați mediul înconjurător prin activitățile de zi cu zi, prin colectarea selectivă a deșeurilor de orice tip, inclusiv a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, deșeuri de baterii și acumulatori sau becuri și neoane uzate.

Acestea nu trebuie să fie aruncate împreună cu deșeul menajer sau alte tipuri de deșeuri. Pot fi predate și la magazinele care comercializează electrocasnice.

 

prof. înv. primar Cornelia Păncescu

Școala Gimnazială nr. 1, Matca