Un alt eveniment la Salonul literar-artistic cu scriitorul Ionel Necula în prim plan

 

Joi, 20 februarie, la Biblioteca tecuceană s-a derulat un nou episod al Salonului literar-artistic. De această dată, invitat special a fost scriitorul Ionel Necula pentru a-și prezenta cea mai recentă apariție, intitulată „Cocuța Conachi, vestală la tâmpla țăriiˮ.

Manifestarea s-a desfășurat în fața unei săli pline, lipsind doar membrii Cenaclului literar tecucean „Calistrat Hogașˮ. Manifestarea a fost deschisă de managerul Bibliotecii, Ionica Nasie, făcând o scurtă prezentare a scriitorului Necula.

 „Trebuie să vă spun că am printre prietenii mei un mare concurent al scriitorului Ionel Necula, în persoana scriitorului Nicolae Rotaru, care are scoase de sub tipar până acum 140 de cărți, tecuceanul Ionel Necula apropiindu-se și el de o sută de cărți. De aceea spun, ei sunt la mare concurență! Deosebirea ar fi în faptul că Nicolae Rotaru are în palmares și volume de versuri. Pot afirma faptul că Ionel Necula scrie cu ușurința ce o are când respiră aerul curat. Îl consider un adevărat urs tecucean, dar care nu știe ce este hibernarea. El nu poate dormi mai mult de 3 ore pe noapte și i se par multe.

Este un cioroian prin naștere și dacă marele talent în pictură, Nichita Alexandru, este denumită <O mică Picasso>, fără să știe de existența acestuia mult timp, la fel și scriitorul Necula nu știa că este Cioroian. Să nu uităm că Ionel Necula are scrise 12 cărți numai despre Cioran și 13 cărți intitulate <Uricar la poarta Moldovei de jos>. Acum, spunând unor prieteni că vin la Tecuci, mi-au cerut să le aduc cărți scrise de Ionel Necula.

 Ionel Necula are totuși un mod special de tratare a evenimentelor și este cu adevărat dedicat culturii arealului tecucean, dovadă fiind și minuțiozitatea în aflarea și studierea celor 18 academicieni din această zonă. El a apărut și în unele emisiuni de televiziune, unde a vorbit despre cultura tecuceanăˮ, precizează scriitorul Dorel Vidrașcu.

Continuându-și expunerea, scriitorul Vidrașcu amintește și de aportul adus în realizarea cărții, de datele din cartea scriitorului Vasile Ghica: „Scriitorul Necula apreciază evoluția istorică a Cocuței Conachi. De altfel, prin ea, prin descoperirile manuscriselor tatălui ei, Costache Conachi, a fost scoasă la iveală și valoarea literară a acestuiaˮ, spune Dorel Vidraşcu și încheie cu câteva  versuri: „Dăruiți cu drag frumoase flori / Și nu uitați să-i iubiți pe scriitori!ˮ.

Cercetătorul în istorie Daniel Bradea spune că lucrarea nu este o replică la cartea lui Vasile Ghica, ci o complinire a acesteia, o adăugire la ceea ce se cunoștea deja. Declară că se simte onorat de prietenia cu scriitorul Ionel Necula, iar la realizarea ultimelor 30 de cărți și-a adus și el modesta contribuție. Vorbitorul continuă spunând că în toamna anului 2019 i-a propus scriitorului Necula să adune toate datele cu referire la Cocuța și să realizeze volumul de față. Istoricul Daniel Bradea încheie spunând că îl consideră pe scriitorul Ionel Necula unul din cei mai importanți documentariști tecuceni.

Profesorul Mihail Pohrib începe zicând despre scriitorul Necula că îl consideră unul din cei mai importanți oameni ai culturii tecucene și trebuie admirat atât de noi cât și de urmașii noștri. Analizează în continuare cartea de față și apreciază completările venite și din lucrarea scriitorului Vasile Ghica amintind și de faptul că despre scrisori primul care a vorbit a fost  Petre Ispirescu iar căsătoria Cocuţei a fost „una a aroganțeiˮ. Referindu-se la falsificarea alegerilor, prof. Pohrib găsește analogii între alegerile din 1857 și cele din 1946: „O carte nu trebuie să epuizeze toate subiectele. Să nu uităm că o carte ne prezintă, în general, și multe ipoteze, pentru că prima condiție a istoriei este ipotezaˮ!

Scriitorul Vasile Ghica spune că are pentru Ionel Necula o admirație deosebită, apreciind în special puterea lui de muncă, ritmul, talentul literar și mai ales, inspirația în a-și alege titlurile. Se oprește apoi la comparația dintre Cocuța și Ioana d’Arc, ultima o adevărată eroină a Franței, în timp ce Cocuța nu a primit ce trebuia. Referitor la Statuia din Parcul tecucean, prof. Ghica precizează că dacă în trecut se aprobau mai ușor, în ultimul timp, din zece statui au obținut avizul doar două.

 Ionel Necula, mulțumește pentru organizarea evenimentului, repetând faptul că această figură, Cocuța, merită mai mult decât un soclu: „Să nu uităm totuși că tatăl ei, Costache Conachi, este unul din pionierii poeziei româneștiˮ.

Au mai luat cuvântul Micea Partenie, secretar al Asociației Pensionarilor din Tecuci, scriitorul focșănean Vasile Buruiană, prof. dr. Cezar Ungan, apreciind activitatea și, mai ales, efortul depus de scriitorul Ionel Necula pentru propagarea culturii tecucene.

 

Iancu Aizic

 

Salon literar Tecuci – 20 februarie 2020

18 new photos · Album by Ziarul Tecucean

 

You cannot copy content of this page