Roboți contra bullyingului – O noutate și o necesitate în generaţia actuală

 

Proiectele Erasmus+ KA229 implementate în Şcoala Gimnazială „Elena Doamna” Tecuci, aduc noutate și ajută la implementarea de noi metode de predare, aduc noi resurse care încurajează elevii spre noutate și dezvoltare. Unul din cele cinci proiecte începute în septembrie 2019   – Robotics Against Bullying, cu numărul de referinţă 2019-1-RO01-KA229-063070_1 este proiectul coordonat de Şcoala Gimnazială „Elena Doamna” Tecuci în perioada 2019 – 2021,  alături de școli din Turcia, Italia, Ungaria şi Lituania.

 Prin acest proiect ne propunem îmbogățirea profilul profesional al profesorilor şi al elevilor implicați, conectând lumea școlii cu lumea din afara ei, înțelegerea conceptului de bullying pentru a-i ajuta să conștientizeze  de ce se implică în acest comportament și să rezolve problemele de bază, încurajarea elevilor victime spre găsirea de soluții de rezolvare a problemelor ajutați de robotică, creșterea rezultatelor elevilor prin intermediul roboticii, facilitarea transferului de informații pentru școli cu privire la prevenirea și reacția la intimidare, încurajarea schimbului de bunele practici / experiențe prin robotica contra bullyingului.

 În cadrul acestor proiecte Erasmus, pe lângă activitățile din școală desfășurate cu profesorii sau cu invitati din exterior, un rol foarte important îl au schimburile de experiență directe, Mobilitățile de Predare – Învățare – Formare. Prima mobilitate în cadrul acestui proiect a avut loc în Lituania, în localitatea Gasčiūnu, Joniškio, o localitate cu aprox 300 de locuitori, departe de agitația orașului, cu multă preocupare pentru educarea copiilor din școală. La aceasta mobilitate au participat trei profesori – Lefter Adriana Silvica, Stan Cătălin şi Tiron Dragoş și patru elevi din ciclul gimnazial – Alionte Bianca, Ungureanu Andreea, Rarinca Angela şi Stanciu Luca, elevi care au avut oportunitatea de a locui în familii alături de elevii şcolii, au cunoscut şi mai bine ritmul vieţii lituaniene, au cunoscut aspecte din cultura si tradiţiile lor.

 Activităţile desfăşurate în cele cinci zile de mobilitate au vizat temele şi obiective proiectului. Încă din prima zi invitații au luat contact cu viața şcolară, facând o vizită ghidată de elevii școlii, unde au descoperit clase primitoare cu multe dotări, o bază sportivă modernă, echipamente robotice demne de invidiat. Primirea oficială oferită de elevii, profesorii şi întreaga comunitate a emoționat prin varietate și implicare, oferind fiecărei ţări participante câte un cântec sau un dans tradiţional. Aceata primire a fost dublată de primirea părinţilor si a comunității locale, oferind invitaţilor o seară cu cântece, dansuri şi preparate tradiţionale. Am descoperit o  comunitate atat de unită, atat de implicată activ în viaţa şcolii.

 Atelierele de lucru au fost multe şi variate, elevii lucrând în echipe mixte cu elevii din celelalte țări. Atelierul de robotică Lego Wedo şi EV3 desfăşurat în școală după aplicaţii create de Robotics Academy din Lituania, a fost interesant şi provocator pentru elevi şi profesori, de unde fiecare a preluat idei de activități pentru a fi desfășurate în şcoala sa. Un alt atelier foarte interesant a fost realizat cu kiturile Snap Circuit unde elevii au creat circuite cu piese date şi după scheme de lucru prezentate. Acest lucru în grupuri mixte promovează ideea de a lupta contra bullyingului, de a introduce toţi elevii în activităţi care să le trezească interesul şi care le va permite să se descopere făcând activități pe placul lor. Unul dintre rezultatele proiectului pentru primul an de lucru este o revistă cu jocuri în care roboții sunt elementul cheie de lupta împotriva bullyingului. Jocurile sunt de grup, de echipă, care să implice cât mai mulți elevi, care să-i determine să lucreze cât mai mult timp împreună, să se cunoască, să  se descopere și să se accepte. Schimbul de experiență între țări aduce plus valoare acestui proiect, deoarece unele școli au experiență în lucrul cu roboții în ciclul gimnazial și dotări diferite.

 Îndrumaţi de psihopedagogul școlii, invitații au luat parte la un workshop pe tema Bullyingului verbal, identificând cuvinte ofensatoare într-un joc Bingo, lansând apoi dezbateri după vizionarea de scurte filme pe această temă. Cuvintele identificate în cadrul activității vor fi punctul de plecare în realizarea unui dicționar multilingvistic pe tema bullyingului, unul dintre rezultatele proiectului.

 Atelierele desfășurate în afara școlii și vizitele au adus mai aproape partenerii din proiect de viață de zi cu zi și de istoria Lituaniei. Vizita la Primăria orașului și prezentarea preocupărilor față de educație, vizită ghidată a orașului Joniskis, au atras atenția asupra trecutului Lituaniei, făcând o trecere în revistă a evenimentelor prin care au trecut evreii acelor locuri, despre cum locuitorii au trecut peste cele două încercări de proclamare a independenței, despre viață și tradițiile lor și despre cum reușesc să acorde o importantă deosebită educării noii generații.

 Atelierul practic de realizat opinci din piele organizat la Muzeul de Etnografie a testat abilitățile practice ale participanților, a adus încântare și bună dispoziție, dar și atelierul dulce de la fabrica de Ciocolată a fost pe gustul tuturor participanților.

Elevii și profesorii participanți au fost implicați în multe activități care au inspirat și au motivat, au trezit interes și idei noi care vor fi prezentate și diseminate colegilor elevi și profesori.

 

Adriana Silvica Lefter

 

error: Content is protected !!