Numărul persoanelor infectate cu coronavirus a crescut. Scenarii neluate în seamă la Tecuci

 

Astăzi, 14 martie 2020, numărul cetăţenilor infectaţi cu virusul COVID-19 (coronavirus) în ţara noastră a ajuns la 97. Dintre acestea 6 persoane s-au vindecat și au fost externate.

Situaţia la ora 12 se prezenta astfel: Bucureşti (31), Timiş (11), Hunedoara (11), Constanţa (5), Iaşi (5), Caraş-Severin (4), Covasna (4), Dolj (3), Braşov (2), Mehedinţi (2), Mureş (2), Gorj (2), Cluj (2), Neamţ (2), Olt (2), Bacău (1), Bihor (1), Buzău (1), Galaţi (1), Maramureş (1), Prahova (1), Suceava (1), Vrancea (1) şi Ilfov (1), precizează DSU.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) reaminteşte cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE (0800.800.358), deschisă special pentru informare.

Cetăţenii români din străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată 0040.213.202.020.

În acest moment 42 de persoane sunt cercetate în 33 de dosare penale pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii răspândirii bolilor.

La Tecuci, primarul municipiului îndeamnă la unitate, la respectarea regulilor şi la abandonarea jocurilor politice. Îndemnul vine după ce pe aceeaşi pagină, a primarului, Tîrziman, bucătar la pensie ajuns expert virusolog în actuala administraţie, contrazice un cadru sanitar în privinţa răspândirii coronavirusului.

Pe de altă parte, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, condus de Hurdubae a hotărât, printre altele, să se achiziţioneze în regim de urgenţă geamuri de protecţie la ghişeul Casieriei din Primăria Tecuci. Aceasta deşi Organizația Mondială a Sănătății a avertizat populația din întreaga lume să încerce să nu mai folosească bancnote și monede, deoarece banii ar putea să transmită coronavirusul.

Bancnotele sunt mult mai periculoase în privinţa răspândirii virusului, pentru că împotriva unei bancnote nu te mai poate apăra niciun geam. Bancnota poate fi repusă în circulaţie chiar de funcţionarul casieriei, atunci când dă rest. Dacă cel care a plătit taxele era infectat, fără ca să ştie, persoana următoare se poate infecta dacă primeşte o bancotă care i-a aparţinut. Este un scenariu preventiv care nu a fost luat în seamă.

În altă şedinţă a Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, condus de Hurdubae, s-a hotărât să se ia măsuri astfel încât în incinta clădirii UAT să se intre câte o persoană pe bază de număr de ordine, accesul făcându-se în interior cu sprijinul Poliției Locale.

Aşadar, un poliţist local va însoţi persoana respectivă în incinta Primăriei Tecuci, apoi va prelua o altă persoană. Scenariul preventiv nu ia în calcul faptul că o persoană, care nu ştie că este infectată, poate contamina poliţistul local, iar apoi poliţistul va infecta persoanele cu care intră în contact.

Sunt lucruri care se pot întâmpla sau nu, dar este mai bine să le previi. De aceea vă sfătuim să vă spălaţi cât mai des pe mâini şi să evitaţi contactul cu persoanele abia venite din străinătate.