Conferinţă de presă susţinută de primul ministru pe tema coronavirusului – Video

 

Duminică, 15 martie 2020, primul ministru Ludovic Orban a făcut o serie de declaraţii şi a răspuns întrebărilor adresate de jurnalişti, în contextul epidemiei de coronavirus.

„În perioada de interimat, Guvernul a funcționat cu toată capacitatea pentru a se lupta cu epidemia de coronavirus. E suficient să vedem datele privind evoluția de cazuri în țări europene. În 26 februarie, în România era 1 caz, în Spania și Austria erau 2 cazuri. Ieri, în România 123 de cazuri, Spania avea 4.200 de cazuri, Austria peste 500 de cazuri. Faptul că avem puține cazuri e dovada că am luat măsuri eficiente, chiar dacă au fost criticate”, a declarat Ludovic Orban, menţionând că o posibilă măsură care va fi luată este aceea de a „limita creșterile prețurilor la medicamente pentru a nu permite specula. Există posibilitatea de a plafona prețurile la dezinfectanți, măști, mănuși de protecție”.

Ludovic Orban a răspuns la întrebările jurnaliştilor privind măsurile care vor fi luate după instaurarea stării de urgenţă, rectificarea bugetară înainte de termenul legal, întoarcerea românilor din străinătate de Paşte, sprijinul aşteptat de la Uniunea Europeană, înăsprirea pedepselor pentru nerespectarea carantinei, etc.

Tot astăzi, 15 martie, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Velea, a anunţat instituirea izolării la domiciliu pentru toate persoanele care intră în România din țări unde sunt confirmate cel puțin 500 de persoane infectate cu coronavirus.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, 14 martie, că va decreta stare de urgenţă începând de luni, 16 martie 2020. Măsurile care vor fi luate vor fi stabilite printr-un decret care va fi publicat mâine.