Se închid restaurantele, barurile, saloanele de îngrijire personală, iar slujbele religioase sunt interzise – Video

Astăzi, 17 martie 2020, la ora 21 la sediul Ministerului de Interne a fost susţinută o declarație de presă susținută de ministrul Afacerilor Interne – Ion Marcel Vela și de secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat.

Declaraţiile susţinute de ministrul Afacerilor Interne

Am decis să propunem Comitetului Național pentru Situații Speciale evaluarea unor măsuri. Am emis ordin de comandant, ordin al ministrului sau ordonanță militară.

Se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare, băuturilor, restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice. Este permisă organizarea de către aceste firme a activității de comercializare a alimentelor și băuturilor care nu presupun rămânerea clienților în aceste localuri.

Se suspendă toate activitățile religioase, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, de îngrijire personală în spații închise.

Se interzice organizarea oricărui eveniment cu peste 100 de persoane în spații deschise. Organizatorii evenimentelor organizate în spații deschise ce presupun participarea a maxim 100 de persoane sunt obligați  să asigure distanța de minim 1 metru între participanți.

Am decis cu privire la transportul de marfă că toți șoferii vehiculelor de capacitate peste 3,5 tone au obligația ca la frontieră să aibă și să poarte mijloace individuale de protecție precum dezinfectant, mănuși.

Șoferii care vin din zone roșii sau galbene nu se supun măsurilor de carantină sau izolare dacă la prezentarea în punctul de trecere nu manifestă simptome.

Cu privire la export: ansamblele și subansamblele echipamentelor medicale fabricate în România pentru beneficiari din afara teritoriului național nu fac obiectul restricțiilor la export.

Se suspendă toate zborurile aeriene Spania şi România pentru 14 zile. Măsura intră în vigoare din 18 martie, ora 18. Zborurile din Italia: am prelungit măsura suspendării acestora pentru încă 14 zile începând din 23 martie. Aceste măsuri nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat și pentru transporturile de marfă, transporturilor umanitar.

Astăzi am emis un ordin de ministru prin care am stabilit că pe durata stării de urgență Poliția Română va conduce operațional, prin Inspectoratele Județene, Poliția Locală care funcționează pe raza de competență. Avem cu toții nevoie de încredere

Bogdan Despescu a declarat că au fost adoptate următoarele decizii

Structurile de Poliție locală sunt coordonate de Poliția națională. Sunt constituite echipe mixte de cercetare privind modul în care sunt respectate condițiile de izolare.

A fost întărită prezența în stradă a poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră. Sunt înăsprite măsurile la frontieră.

Raed Arafat a declarat că ieri a emis mai multe ordine

Primul ordin prevede măsuri de redistribuire a medicilor rezidenți în sprijinul spitalelor.

Începând de mâine, rezidenții de la mai multe specialități se vor prezenta până la ora 12 la centrele de îndrumare pentru a merge la specialitatea lor. În localitățile cu mai multe spitale, rezidenții vor fi repartizați în funcție de necesități. În fiecare centru universitar vor fi recrutați studenți începând din anul 4 pe bază de voluntariat pentru camerele de gardă.

Am stabilit că Institutul Național de Sănătate Publică e autoritatea care centralizează analizele și investigațiile de coronavirus.

Au fost instalate 162 de corturi speciale pentru triaj medical la frontieră. Au fost instalate și în fața unor spitale, tot pentru triajul pacienților.

MApN prin alt ordin va folosi Spitalul Ana Aslan pentru tratarea celor cu forme ușoare și forme intermediare de coronavirus.

A fost activat Centrul Național de Conducere a Intervenției, într-o locație din afara Bucureștiului, care va coordona toate centrele județene. Acest centru va fi la dispoziția MAI pentru toate operațiunile de coordonare a intervenției.

Din datele de până acum au fost confirmate 217 cazuri de infecție, 3.373 carantină, 18.000 izolare la domiciliu.

Urmează să se emită și alte ordine și dispoziții pentru pregătirea județelor pentru a sprijini populația. Rugăm populația să asculte recomandările, să nu meargă la spital pentru simptome de viroză, febră, tuse, să ia legătura cu autoritățile.

Marcel Vela a precizat că toate măsurile luate sunt pentru a preveni eficient răspândirea coronavirusului

Nu suntem în situația în care să închidem orașe, să raționalizăm alimente. Sunt fake-news. Tot ce facem e pentru a asigura distanțarea socială, astfel încât să nu se ajungă la o răspândire intracomunitară extinsă. Să nu cădeți pradă informațiilor false, fiți puternici și lucizi!

Vă dau un singur exemplu: împreună cu MAE, Ministerul Educației, rezolvăm ca elevii din Spania și Portugalia, participanți la proiecte, să ajungă în țară în zilele următoare. Suntem la datorie, în parteneriat corect cu toate instituțiile.

Fac un apel către frații din Diaspora: nu e bine pentru compatrioții din țară să reveniți acum acasă. Veți intra direct în carantină sau izolare la domiciliu. Cei care fac declarații false vor avea dosar penal. Fac apel la înțelepciune și maturitate. Trebuie să avem grijă de părinții, copiii și bunicii noștri de acasă.