Plângere penală și amendă de 80.000 de lei pentru exploatare ilegală

 

Inspectorii de gospodărire a apelor din cadrul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Prut-Bârlad și de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Galați au efectuat un control pe malul stâng al râului Siret. S-au efectuat verificări la mai multe societăți comerciale care au ca obiect de activitate extragerea de agregate minerale.

În urma verificărilor s-a identificat o firmă care exploata / încărca agregate minerale cu mijloace mecanizate din albia cursului de apă Siret în localitatea Ionășești, comuna Nicorești, județul Galați. Inspectorii au constatat că respectiva societate comercială nu deținea acte de reglementare din punct de vedere al gospodăririi apelor pentru exploatare / extragere agregate minerale din albia râului Siret.

Agenții constatatori de la SGA Galați au solicitat prezența unui echipaj de poliție la numărul unic de urgență 112, se arată în comunicatul publicat de Ministerul Mediului.

Societatea comercială a fost sancționată cu o amendă de 80.000 de lei, conform Legea Apelor 107/1996 art. 88, lit. (a), iar Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad va depune plângere penală.

Ministerul Mediului reaminteşte că potrivit Legii Apelor, extragerea agregatelor minerale din albiile sau malurile cursurilor de apă, canalelor, lacurilor, de pe plajă sau de pe faleza mării, fără aviz sau autorizație de gospodărire a apelor sau cu nerespectarea prevederilor acestora, este interzisă și poate constitui, după caz, contravenție sau chiar infracțiune.