Vasile Diaconu: „În toate zonele este o întreagă harababură”

 

O Hotărâre din 2014, abrogată în 2018, se dovedeşte a fi necesară

În şedinţa Consiliului local Tecuci, desfăşurată vineri, 29 mai, a fost luată în discuţie starea străzilor şi a trotuarelor, după ce diferite firme au executat lucrări în unele zone din oraş.

Consilierul local Vasile Diaconu a solicitat crearea unei comisii din partea Arhitectului şef sau de la Domeniul public pentru a verifica lucrările care s-au efectuat pe trotuar pentru introducerea unui cablu pe străzile Gheorghe Petraşcu şi 1 Decembrie 1918. Vasile Diaconu a solicitat un raport pentru a vedea dacă trotuarul a fost adus la forma iniţială.

„Am văzut că în toate zonele este o întreagă harababură, nu se respectă ceea ce este în caietul de sarcini. Este o lucrare a Renelului, dar se lucrează pe domeniul public şi carosabilul trebuie readus la forma iniţială. S-au cheltuit o grămadă de bani pe pavelele acestea ca să-şi bată joc o firmă de la Lieşti de domeniul public”, a declarat consilierul Diaconu.

În replică, primarul Hurdubae a spus că s-au făcut două demersuri către Renel, cu privire la lucrările executate pe Gheorghe Petraşcu şi pe 1 Decembrie 1918, iar direcţia Arhitect şef a primit dispoziţii pentru amendarea firmei.

„Nu asta e soluţia, soluţia este să se revină la ce a fost. În colţ la 1 Decembrie 1918 cu Hârlescu vedeţi puse nişte pavele invers, bătaie de joc. Şanţul de pe Hârlescu, de la Transformator, stă de nu ştiu cât timp, trec maşinile peste el. Sunt numai gropi. În colţ la Transformator este o groapă, intră pietonii în ea, rămasă nesemnalizată, neacoperită”, a adăugat Vasile Diaconu.

Reamintim cititorilor faptul că prin Hotărârea nr. 220 din 30 octombrie 2014, a Consiliului local Tecuci, începând cu data de 1 ianuarie 2015 a intrat în vigoare o Dispoziție în baza căreia toate firmele care execută lucrări pe domeniul public al Municipiului Tecuci, gen Apă Canal, Distrigaz, Electrica, etc.,  la solicitarea avizului pentru efectuarea lucrării, erau obligate să depună o garanție materială.

Garanţia a fost solicitată după ce administraţia s-a confruntat cu probleme mari legate de refacerea domeniului public și privat de către societățile autorizate de furnizorii de utilități să execute racorduri, branșamente, extinderi, modernizări și avarii.

Practic, se constituia un fond de garanție care avea atributul unei taxe speciale pe o perioadă de șase luni de zile. După cele șase luni se verifica starea terenului și în cazul în care aceasta era corespunzătoare garanția se debloca. În caz contrar Primăria Tecuci utiliza fondurile pentru refacerea carosabilului și pietonalului, la starea inițială. 

Hotărârea nr. 220 din 2014 a fost abrogată de administraţia Hurdubae prin Hotărârea nr. 56 din 12 martie 2018, proiect iniţiat de actual primar. Dacă ar fi rămas în vigoare, astăzi nu aţi fi citit aceste rânduri.