Cum „zboară” peste jumătate de miliard din banii contribuabilor? Simplu! Din „vina” insectelor!

 

Primăria Tecuci ne anunță că în perioada 9 – 15 iunie 2020, pe o durată de aproximativ 6 ore, începând cu ora 5, se vor efectua tratamente de combatere a insectelor zburătoare. Produsul nu este toxic pentru populație și albine, însă crescătorii de albine sunt sfătuiți să ia măsuri pentru evitarea eventualelor accidente. Pe perioada de aplicare a tratamentului se recomandă evitarea expunerii pe domeniul public a copiilor, vârstnicilor, precum și a persoanelor cu afecțiuni respiratorii.

Tratamentul va fi efectuat aerian în intravilanul municipiului.

Primăria mai oferă date sumare despre produsul folosit și doza de aplicare: EXIT 100EC/Cypermethrin 100 g/L EC. Dar nu face nici o precizare despre firma executantă, achiziție, atribuire, sume.

 Accesând licitatie-publica.ro am găsit un anunț de atribuire al UAT Tecuci, „Dezinsecţie aeriană împotriva insectelor care creează disconfort”, publicat la data de 11.05.2020, valoare 58.000 lei (580.000.000 lei vechi).

Un alt anunț aparținând UAT Fetești, „Pulverizare aeriană – dezinsecție împotriva insectelor transmițătoare de boli” îmi reține atenția asupra sumei cheltuite pentru același serviciu: 25.000 lei. Adică mai puțin de jumătate din suma cheltuită de administrația PSD-istă de la Tecuci.

Comparativ, cele două orașe au:

– Tecuci o suprafață de 86,76 km²,

– Fetești o suprafață de 101,2 km².

Segmentul de populație este relativ identic. Feteștiul are 30.200 locuitori, iar Tecuciul e pe-aproape (exceptând cifrele umflate artificial de administrație în funcție de interese).

Cert este că la Tecuci astfel de servicii, ca de altfel toate serviciile, sunt la prețuri mai mult decât duble.

 

Dorian Darian