Este bine cunoscut faptul că internetul face parte din viața noastră de zi cu zi, indiferent dacă socializăm cu prietenii, dacă urmărim un film sau ascultăm muzică, ori rezolvăm sarcini de lucru primite la școală. Mai mult decât atât, în perioada pandemiei am folosit internetul de două sau de trei ori mai mult decât în mod obișnuit, pentru că a trebuit să ne adaptăm cursurilor școlii online.
Am conștientizat că trebuie să fim mai responsabili și mult mai atenți în promovarea siguranței în mediul online și nu numai, fiind necesară susținerea elevilor pentru dezvoltarea competențelor și abilităților care îi sprijină să folosească inteligent dispozitivele digitale.
Astfel, la Colegiul Național de Agricultură și Economie din Tecuci, profesorii Gina Negruț, Nicoleta Stanciu și Alina Filimon au desfășurat activități cu elevii, în scopul reducerii riscurilor în cazul utilizării internetului, pornind de la ideea că mediul online reprezintă principala sursă de informare a copiilor și nu numai.
Activitățile s-au desfășurat permanent, sub forma unor dezbateri online, prezentări PPT, referate, jocuri, prezentarea unor filmulețe sau a Ghidului utilizării în siguranță a Internetului, printre care se numărăː „Siguranța pe netˮ, „Copil ca tine sunt și euˮ, „Stop Cyberbullying!ˮ.
Aceste activități au avut ca suport platforma Ora de Net pusă la dispoziția noastră de Organizația Salvați Copiii. Prin aceste activități s-a subliniat necesitatea promovării unei atitudini pozitive în rândul adolescenților, pentru a nu jigni pe cineva în spațiul virtual, în timpul și după orele școlii online, dar mai ales pentru ca elevii să nu fie afectați din punct de vedere emoțional.
Dorim să creăm astfel o relație solidă și plină de încredere cu elevii colegiului, conectându-ne cu aceștia și înțelegându-le bucuria și vitalitatea, împărtășindu-le pasiunile și descoperind împreună adevăratele valori ale vieții.
Știm că tinerii explorează mai mult internetul decât adulții și se expun totodată, conștient sau inconștient. Obiectivul nostru este de a conștientiza adolescenții cu privire la pericolele la care se expun: dependența, furtul datelor personale, hărțuirea în mediul online, încălcarea drepturilor de autor, modificarea propriei imagini, etc, subiecte care nu sunt incluse în programa școlară, dar care merită o reală atenție mai ales din partea noastră, a profesorilor.
Este un pas important către prevenirea pericolelor care se pot naște în urma navigării online, mai ales că accesul la internet continuă să se extindă tot mai mult, schimbându-ne stilul de viață la care trebuie să ne adaptam zilnic.
Prof. Nicoleta Stanciu, prof. Gina Negruț, prof. Alina Filimon,
CNAE Tecuci