Coronavirus: Teorii şi manipulări

 

Dincolo de declaraţiile oficiale, despre noul coronavirus circulă mai multe variante. În trei luni de pandemie, se poate spune că fiecare dintre noi a devenit expert în acest domeniu.

Prima teorie, şi cea mai periculoasă, afirmă că nu există COVID-19, că totul este o manipulare. Adevărul este că o manipulare de asemenea natură la nivel planetar este imposibil de realizat.

O altă teorie spune că în România sunt mai puţini pacienţi de COVID-19 decât cei declaraţi. Această teorie vine la pachet cu o alta care spune că în România sunt mai mulţi pacienţi de COVID-19 decât se declară. Deşi se bat cap în cap, aceste două teorii circulă cel mai adesea împreună.

Altă teorie spune că rudelor persoanelor decedate li se oferă sume de bani pentru ca acestea să susţină că au decedat din cauza coronavirusului.

Teoriile despre COVID-19 sunt mai multe, dar pentru moment ne vom limita la cele patru enumerate mai sus. Cu 1.484 decese la nivel naţional şi 460.000 decese la nivel mondial este absurd să afirmi că virusul nu există.

Teoriile conform cărora sunt mai puţini sau mai mulţi decât datele oficiale sunt menite să slăbească încrederea în autorităţile statului, care gestionează această pandemie. Nu a ieşit public nici o persoană cu prestanţă care să declare aceste lucruri, informaţiile circulă pe surse obscure care încearcă să obţină o cât mai mare audienţă.

Bani oferiţi pentru ca rudele să declare că pacientul a decedat de coronavirus. Aceasta este, de asemenea, o teorie îndoielnică, dar şi un caz penal. Dacă medicii schimbă cauza unui deces, rudele acelei persoane pot face plângere penală. Cum nu a fost înregistrată nici o plângere penală în acest sens, cade şi această teorie. Afirmaţia este făcută cu scopul de a şubrezi încrederea populaţiei în sistemul sanitare. Până acum nu a fost arestat nimeni sub acuzaţia că ar fi măsluit cauzele unui deces.

Expresiile „am auzit că”, „se spune că”, etc. folosite în ultimul timp pentru a submina autorităţile statului sau pe cele sanitare nu aduc nici un beneficiu populaţiei. Din contra, îndeamnă subliminal la nerespectarea regulilor şi a măsurilor de protecţie instituite. Aceste fapte conduc la o creştere a îmbolnăvirilor şi la situaţia alarmantă în care lucrurile pot scăpa de sub control.

Dacă situaţia va scăpa de sub control, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări, pe cine vom da vina? Pe autorităţi, pe sistemul sanitar, sau pe cei care împrăştie deliberat teorii false? Este greu de spus, dar ne rămâne speranţa că persoanele responsabile sunt conştiente de pericolul care pluteşte în jurul nostru şi că vom putea evita o tragedie naţională.