Sărbătoare aviatică la Tecuci

 

Cea de a IV-a ediție a Festivalului „Smaranda Brăescuˮ a avut loc la Tecuci, sâmbătă, 20 iunie 2020, începând cu ora 10, în fața Expoziției Permanente „Aeronautica Moldoveiˮ și s-a desfășurat sub titlul „Centenarul primului centru  de instrucție al Aviației din România Mareˮ, înființat prin Înaltul Decret Regal nr 21/16.06.1920 și referatul Direcției Aeronautice Române din 14.07.1920 Grupul 4 de Aviație Tecuci.

A primit denumirea de „Centrul de instrucție al aviației Române și are următoarea organizare: Școala de pilotaj, Școala de observatori și bombardieri, Școala de luptă și tir, Școala de specialități și unități de instrucție, Escadrilă de recunoaștere, Escadrilă de luptă și Escadrilă de bombardament”.

 Manifestarea a fost deschisă de sufletul acestei acțiuni, din trecut și din prezent, comandorul Dorel Chiș cu rugămintea ca pe întreaga desfășurare a evenimentului, să se păstreze distanțarea socială. Apoi, a fost invitată la tribună tânăra interpretă de muzică ușoară Roxana Dănceanu care a intonat Imnul României, după care a urmat o slujbă de pomenire oficiată de părintele Gheorghe Sușnea, însoțit de  dascăl.

Picăturile de ploaie care încercau să se impună nu au reușit să împiedice bună desfășurare a activității, publicul urmărind cu mare plăcere și avioanele care survolau spațiul aerian. La manifestare s-a consemnat și prezența Caravanei de  Promovare a Forțelor Aeriene din Brașov și Bobocu – Buzău.

A fost apoi invitat să ia cuvântul Comandorul dr. Janel Tănase care a  spus, printre altele, că vine la Tecuci cu mare bucurie dar și multă nostalgie pentru că Tecuciul a fost, este și va rămâne „leagănul Aviației Române”.

Vorbitorul subliniază și luptele din zona Focșani – Nămoloasa – Tecuci din anul 1918 dar și faptul că peste jumătate dintre luptătorii Aviației Române, din timpul celui de al Doilea Război Mondial, erau pregătiți la înalta școală a aviației tecucene. Se face o scurtă istorie a aviației tecucene până în anul 1958, când unitatea aviației a fost mutată la Bobocu – Buzău, pentru a reveni la Tecuci în anul 1986, având la conducere pe comandorul Dorel Chiș, unitatea fiind desființată în anul 2001.

 Șeful Statului Major, Cristian Manolache, a făcut o scurtă istorie a activității aviației tecucene, dând apoi citire Ordinului comandorului doctor Viorel Pană prin care se acordă înalte distincții  comandorului Valerică Vrăjescu, Gabriel Tuchiluș și Alexandru Fuică.

Au fost acordate apoi Plachete și diplome: cmd. Cristian Manolache, Cătălin Ifrim – vicepreședinte al Filialei Tecuci, ing. Gabriel Tăbăcaru, ing. Gheorghe Olaru, ec. Cătălin Dodu, ec. Viorel Susanu, Doru Eugen Pelin, Mircea Șerban, cmd. Janel Tănase, cmd. Virgil Saramet, Lucian Costin, Gheorghe Olaru, Valentin Florea, Poliției Municipiului Tecuci, reprezentată de Ionuț Enache, Ion Peneoașu, contabil Aurica Tudorache, maistru Constantin Dănăilă, Primăriei Tecuci.

Au fost oferite Medalii Centenare cu adeverință: Valeriu Vrăjescu, Gabriel Tuchiluţ, ec. Cătălin Dodu, Panaite Mihalache, Aurel Cocoioaga, Mircea Șerban și alții.

Totodată, au fost acordate Diplome de Excelență: Janel Tănase, Virgil Saramet, Aurica Tudorache, Bujor Octavian.

În final, comandorul Dorel Chiș a dezvelit o nouă placă memorială fixată pe peretele Muzeului Aviației din Tecuci.

Am asistat la o manifestare reușită, pregătită cât se poate de bine.

 

Iancu Aizic

 

Festival Tecuci – 20 iunie 2020

11 new photos · Album by Ziarul Tecucean