Lucian Costin transmite consilierilor locali să nu înstrăineze terenurile din patrimoniul local – Video

 

Astăzi, 24 iunie, președintele filialei Partidului Național Liberal Tecuci, Lucian Costin, a susținut la sediul instituției o conferință de presă, având ca teme atât contestarea în instanță a hotărârii Consiliului Local de împrumut a orașului pe următorii 20 ani cât și intenția Primăriei de vindere a mai multor terenuri din patrimoniul municipiului.

Pentru început, Lucian Costin a făcut o  analiză a celor patru ani de mandat administrativ marca PSD, concluzionând că Tecuciul a fost pe mâna unor găști care au dorit să-și rezolve problemele personale, să populeze instituțiile și companiile din subordinea Primăriei și CL cu tot felul de lipitori de afișe de la partid, să își crească nejustificat salariile și să vândă patrimoniul municipiului.

„De patru ani asistăm la un jaf generalizat al banilor publici, dublat de nepriceperea actualului primar și a acoliților săi. Este aproape inutil să vă reamintesc promisiunile pe care dl. primar le-a făcut în anul 2016 și din care mai toate nu s-au înfăptuit, singura mare realizare, cu ghilimele de rigoare, rămâne creșterea constantă a taxelor și impozitelor, în principal cea de salubrizare care a crescut de patru ori în doar doi ani de zile. Câțiva km de asfalt de cea mai proastă calitate, o multitudine de studii de fezabilitate și un spital promis, care a rămas doar pe hârtie, un bazin de înot pentru care nu s-a mișcat niciun deget, centura Tecuciului care este un veșnic șantier, plin de praf și mizerie.

O goană nebună după bani, pentru că Primăria Tecuci este la un pas de a intra în faliment așa cum spunea primarul într-o emisiune TV, recunoaște că nu mai sunt bani, că e nevoie de bani pentru salarii, pentru personalul angajat în mod nejustificat. Din Tecuci au plecat mai mulți bani decât au intratˮ. 

Împrumutul de 300 miliarde lei pe care primarul și camarila PSD a intenționat să îl facă

Președintele PNL Tecuci a atras atenția încă din luna martie a.c. că această hotărâre este ilegală fiindcă nu a respectat procedurile legale de a fi supusă votului CL, la acel moment chiar secretarul ședinței atrăgând atenția asupra acestei nereguli. Supuși la presiuni, nerespectând legea, consilierii PSD și câțiva consilieri apropiați lor au votat Hotărârea de îndatorarea orașului pe următorii 20 de ani.

Lucian Costin: „Instituția Prefectului Galați  a contestat această hotărâre în instanță, era și normal întrucât această hotărâre nu a respectat prevederile legale. Nu mă bucur că Prefectura a atacat în contencios această hotărâre, pentru că înainte de a face politică sunt tecucean și vreau ca lucrurile să meargă bine, în schimb, nu pot să nu văd, și nu sunt mândru de acest lucru, că în ultima perioadă atât primarul Hurdubae cât și Primăria Tecuci au tot felul de procese, care evident nu fac bine orașului.

Pe de altă parte, sunt bucuros de faptul că instituțiile statului încep să funcționeze și iată că Prefectura, cea care veghează la actele Consiliilor locale din tot județul, a observat această ilegalitate și a atacat-o în contencios.

E bine că stopează abuzurile acestui personaj rupt de realitate care uneori trebuie tras de mânecă pentru a intra în legalitate. Așadar, primarul Hurdubae a eșuat cu acest împrumut de 300 miliarde lei, pe o perioadă de 20 de ani, fără măcar să îi consulți pe tecuceni, să vezi dacă sunt de acord cu acest împrumut, să vezi dacă direcția banilor este și intenția cetățenilor. Existau și alte variante de atragere fonduri la nivel de Tecuci, atât fonduri europene cât și guvernamentale pentru  infrastructura orașului care arată jalnicˮ.

În neputința de a lua împrumutul, foamea de bani îl face pe Hurdubae să vândă patrimoniul municipiului la bucată

Astfel, în ședința CL programată în 25 iunie, sunt scoase la vânzare peste 10 mii mp terenuri și aprox. 2.500 mp clădiri. Chiar dacă consilierii PNL au propus în urmă cu câteva luni ca mare parte din aceste terenuri de la UM să fie introduse în circuitul civil, pentru a se construi un cartier de locuințe pentru tineri, Hurdubae a considerat că vinderea acestor terenuri este mai rentabilă.

 Lucian Costin: „Suma propusă pentru aceste vânzări este de 1,2 milioane euro, bani care nu vor merge în investiții, vor merge pe cheltuieli curente, în special pe salariile dumnealui și a colegilor, salarii majorate destul de mult. Eu asta numesc jaf din bani publici, lipsă de viziune și mai ales, lipsă de respect față de tecuceni.

Nu este prima tentativă a primarului de a vinde terenurile UM, cu ceva timp în urmă intenționa să vândă o suprafață destul de mare de teren către un supermarket din altă localitate, fără să ia în calcul implicațiile pe termen mediu și lung a ceea ce înseamnă locuri de muncă la noi în Tecuci. Erau afectate o multitudine de locuri de muncă din zona comercială Strada Mare și zona Pieței Centrale. Mă bucur că la momentul respectiv am reușit să blocăm această vânzare și a rămas terenul în proprietatea tecucenilor, reușind să nu mai înstrăinăm tot ce are Tecuciul.

Mă întreb de ce nu a fost de acord primarul Hurdubae ca pe terenul acestei unități militare să se construiască un cartier al tinerilor?!?

Propunerea noastră era ca pe acele terenuri să se facă un cartier al tinerilor, beneficiau de 300 mp teren în baza Lg. 15 deoarece sunt multe solicitări privind atribuirea de teren cu titlu gratuit. Rezolvam astfel o problemă socială, îi țineam pe tinerii noștri la Tecuci, nu-i mai lăsam să plece în afara țării și își făceau și ei un rost în viață. Din păcate, la Tecuci totul este pentru vânzare și mai puțin pentru construireˮ.

Președintele PNL, a concluzionat că viziunea actualei conduceri este doar pentru ziua curentă, neavând vizuni pe termen mediu și lung. A dat mandat consilierilor locali PNL să voteze împotriva acestor vânzări de teren și să prezinte Consiliului local varianta ca pavilionul K de la fostele UM să poată fi transferat printr-un protocol cu ANAF, să le mute sediul deoarece au spațiul limitat unde sunt acum, nu sunt locuri de parcare suficiente și s-ar decongestiona traficul în zona Turist.

În final, Lucian Costin a transmis tuturor consilierilor locali să aibă înțelepciunea să nu înstrăineze terenurile municipiului prin votul lor.

 

Înregistrarea video a conferinței o puteți accesa în întregime AICI.