O nouă recunoaștere a activității valoroase a Ateneului din Tecuci

 

Ateneul Pelin din Tecuci și-a dobândit un mare și binemeritat renume atât în țară cât și peste hotare și când spunem acest lucru avem în vedere numeroasele personalități artistice și muzicale, mai ales de peste hotare, care au trecut pe această scenă a Ateneului făcând astfel cunoscut, peste tot, faptul că în Romania, în județul Galați, exista un oraș cu numele Tecuci.

Mai completăm acest tablou și cu faptul că tot aici, la acest Ateneu, se desfășoară și un Festival, devenit chiar internaţional, respectiv „Festivalul Internaţional al aforismului”, a cărei ediții din acest an, cea de a IV- a, se va desfășura între 8-9 octombrie, acest festival reușind să transforme Tecuciul în „Capitala Aforismului românesc și internaţional”. Am spus toate acestea pentru că recent, pe adresa Ateneului tecucean, a sosit un colet cu o carte intitulată „Ateneul Popular din Tătărași – O fortăreață anticomunistă”, volum semnat de Pr. Visarion Puiu. Alături de această carte, a sosit și o scrisoare, pe care o anexăm alăturat:

Sub înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei României, Primăria municipiului Iași – Capitala istorică a Moldovei, Ateneul Naţional Iași, Capitala tineretului din România 2019 – 2020

„Domniei Sale, Domnului Pelin Eugen Doru, Director General al Ateneului Pelin,

Domnule Director, ne face o deosebită bucurie să vă transmitem cartea  <Ateneul popular din Tătărași, o fortăreață anticomunistă> scrisă pe baza unui manuscris al Pr. Visarion Puiu, în semn de profundă gratitudine și aleasă prețuire pentru frumoasa prietenie arătată instituției noastre dar și recunoștință pentru oamenii ce au apărat și promovat, indiferent de costuri, valorile românești.

04 Răpciune, anno Domini 2020. Cu aleasă considerație, Andrei Apreotesei, Manager Ateneul Naţional din Iași”.

Cartea are o interesantă prefață semnată de cunoscutul scriitor Daniel Corbu și, răsfoind-o, aflăm faptul că Visarion Puiu a fost numit în anul 1945, de către Fundația Regele Mihai I drept director general al Căminului central orășenesc „Ateneul din Tătărași” dar și Secretar general al Căminelor culturale din Moldova, o funcție onorantă în acele timpuri.

Vorbind despre autor, adică despre Visarion Puiu, academicianul Vasile Tărățeanu, spune printre altele „Trebuie să relev faptul că această carte cuprinde doar episoadele cele mai semnificative din tumultoasa activitate multilaterală a celui care a fost preotul Visarion Puiu, implicat timp de câțiva ani în viață culturala a Iaşiului. Ea nu constituie o cronică deplină a Ateneului, deoarece cuprinde doar câteva pagini din bogata activitate a acestei importante instituții de cultură din Iași, care s-a desfășurat aici într-un moment istoric vitreg pentru cultură, între anii 1945 – 1947, perioada directoratului său”.

Totuși, autorul ne spune „Lucrarea de față constituie un reportaj real al unor întâmplări petrecute în Tătărași, sau legate de Ateneul Tătărași. Eu ofer aceasta mărturie ca un omagiu adus conducerii Fundației din aceea vreme, în frunte cu Octavian Neamțu dar și tuturor celor ce n-au uitat să fie receptivi la tot ceea ce este românesc și creștin”. Iar eu, închei această cronică, afirmând, cu hotărâre, că  Doru Pelin este unul dintre ei.

 

Iancu Aizic