Fonduri europene sau fonduri guvernamentale? Diferenţe ignorate şi declaraţii iluzorii

 

În plină campanie electorală subiectul fonduri europene se află pe buzele tuturor candidaţilor, unii dintre aceştia minimalizând cu bună ştiinţă importanţa fondurilor guvernamentale.

Şi într-un caz şi în celălalt beneficiarii acestor fonduri trebuie să dea socoteală pentru felul în care cheltuiesc banii, iar cel mai recent caz a fost semnalat de publicaţia noastră chiar aici, la Tecuci.

Spre deosebire de fondurile europene, fondurile guvernamentale pentru investiţiile în infrastructura rutieră sunt reale, palpabile. La fondurile europene există anumite condiţii pe care municipiul Tecuci s-ar putea sau nu s-ar putea să le îndeplinească. Dacă nu îndeplineşte condiţiile nu poate primi fonduri de la Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, axele de finanţare ale unor proiecte aflate pe teritoriul Uniunii nu rămân deschise tot timpul. Aceste axe sunt dedicate unor zone, mediului urban sau rural, infrastructură sau clădiri de patrimoniu. Condiţiile de finanţare pot face ca proiectele municipiului să nu se încadreze în gama proiectelor finanţate cu fonduri europene.

Spre exemplificare amintim că în mandatul administraţiei liberale, 2012 – 2016, nu au fost deschise axe de finanţare de către Uniunea Europeană în care să se încadreze municipiul nostru.

Actualul primar a spus în nenumărate rânduri că administraţia Ţuchel nu a depus nici un proiect. Nu a depus fiindcă nu au fost deschise axele de finanţare, pentru că proiecte existau. Cu toate acestea a găsit nouă proiecte (foto) atunci când a venit în Primărie, chiar dacă, tot în nenumărate rânduri, primarul în exerciţiu a declarat că nu a găsit nici un proiect pentru accesarea de fonduri europene.

Doi dintre contracandidaţii actualului primar se laudă cu accesarea de fonduri pentru utilaje agricole şi promit că vor muta munţii cu aceste fonduri dacă ajung la Primărie. Aceasta dacă vor fi deschise linii de finanţare în care se poate încadra municipiul nostru, lucru nespecificat de candidaţi.

Prin urmare, accesarea de fonduri europene este o soluţie, însă atunci când ne punem speranţele doar în aceste fonduri riscăm o mare dezamăgire. Rămân, însă, fondurile guvernamentale, fonduri pe care ne putem baza atâta vreme cât nu vom încerca să le deturnăm, aşa cum s-a întâmplat de curând la Tecuci.