Expoziție: „Misiunile Secției de Pompieri Tecuci – între trecut și prezent. 92 de ani de la înființarea Secției de Pompieri”

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci în parteneriat cu Muzeul Brăilei „Carol I”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „G-ral. Eremia Grigorescu” Galați, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” Vaslui – Detașamentul de Pompieri Bârlad organizează marți, 20 octombrie 2020, începând cu ora 11, vernisajul expoziției „Misiunile Secției de Pompieri Tecuci – între trecut și prezent. 92 de ani de la înființarea Secției de Pompieri”.

Pentru tecuceni, pompierii, prin Foișorul de Foc, au reprezentat mulți ani un important simbol și singura instituție de prevenire și stingere a incendiilor. Istoria pompierilor tecuceni se leagă inevitabil de istoria orașului și de tradiția militară dar și de dezastrele prin care a trecut.

Pompierii tecuceni au fost inițial organizați de către instituțiile civile administrative la 13 ianuarie 1843. Astfel Eforia Tecuciului a achiziționat pompe de stingere, sacale și cai cu hamuri pentru a limita incendiile care devastau târgul. În 1866 a început construcția Foișorului de foc  folosindu-se cărămizile Bisericii Sf. Ilie distrusă de un incendiu în 1858.

 În perioada Primului Război Mondial, pompierii tecuceni au procedat ca niște eroi salvând orașul de un mare dezastru. La 2 iulie 1917 în urma bombardamentelor asupra gării, mai multe vagoane cu muniție, carburant și alte echipamente au fost cuprinse de un incendiu ulterior explodând. Comandantul pompierilor tecuceni Anton Raiciu s-a distins prin acte de eroism și împreună cu trupa sa a reușit să stingă acest incendiu iar în anul 1919 a fost decorat de Regele Ferdinand I cu medalia „Bărbăție și Credință” clasa a II-a.

În această expoziție, pe lângă documente regăsiți o impresionantă colecție de machete ce acoperă perioada 1880-1985. Modelele deosebite aparțin Lt. Col. Marius Iulian Ifteme, din cadrul ISU Vaslui – Detașamentul de Pompieri Bârlad.

Mașinile de pompieri determină vizitatorul să întreprindă o călătorie în timp, de la cele mai vechi pompe cu abur trase de cai, la mașinile Ford și Mack cu motoare moderne pe benzină sau la impresionantul model GMC Bedford Airport Civil Truck din 1939. Industria auto occidentală americană și britanică a brevetat și dezvoltat mașinile de pompieri din întreaga lume. Societăți precum Ford, Mercedes-Benz, GMC, Mack sau chiar Citroen au introdus pe piață modele din ce în ce mai eficiente capabile să lupte cu focul de la înălțime, în păduri, în orașe, în aeroporturi, etc.

Vă invităm să redescoperim împreună o pagină importantă de istorie locală dar și a industriei automobilistice, care, prin modele sale bine alcătuite, a salvat numeroase vieți în timpul marilor dezastre.

Vernisajul va avea loc în aer liber la sediul muzeului din str. 1 Decembrie 1918, nr. 36. Vor fi respectate toate măsurile sanitare prevăzute de lege.

 

 Arhivist, Daniel Dojan