Tecuci – Un oraș din viitor

 

Proiectul „Tecuci – mesaj din viitor” s-a desfășurat în perioada februarie – decembrie 2020 la Școala Gimnazială „Elena Doamna” și Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, fiind unul din cele 10 proiecte care au câștigat finanţare prin Fondul Științescu Galaţi în 2020, alcătuit din donații făcute de companii locale și donatori individuali care sprijină educația științifică.

Finanțarea în valoare de 15.679 lei a fost asigurată prin Fondul Știintescu, un Program al Fundaţiei Comunitare Galaţi, pentru care au facut donații următoarele companii: Damen Shipyards Galaţi, Damen Workforce, Criomec S.A. și donatori individuali locali generoși.

Grupul de Iniţiativă „Future Dreamers”, coordonat de prof. Adriana Silvica Lefter și membrii Dragoş Gabriel Tiron și Adriana Ciocănel, au îndrumat  activitățile proiectului pentru care au fost achiziționate 2 imprimante 3D și filament, creioane 3D și filament, kituri de programare, panouri solare mini și alte elemente de decor pentru machetă.

În cadrul acestui proiect, elevii celor două instituții școlare au redefinit urbanismul și au creat un oraș al viitorului conform viziunii lor, apelând acum la tehnologie, proiectare și programare. Am avut alături de noi în echipă un arhitect voluntar, Laura Steigerwald, care ne-a ghidat și ne-a prezentat  principiile de design urbanistic ale unui oraş din viitor.

 Grupul țintă a fost alcătuit din elevi din ciclul gimnazial de la  Școala Gimnazială „Elena Doamna” Tecuci și elevi de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, membri ai Clubului Thobor. Aceștia au colaborat permanent în această perioadă, având loc multiple activități de proiectare 3D în care elevii din C.N.C.H. au fost mentorii celor mai mici, față în față sau online. Învățarea colaborativă este foarte eficientă, transmiterea informațiilor fiind mult mai ușoară și productivă de la elev la elev.

După luni de activități colaborative macheta a fost asamblată folosind elementele proiectate și imprimate 3D pentru cele două zone de detaliu, Campusul școlar și Spitalul cu heliport, adăugând pe cele de decor lucrate cu migală de elevi la scara 1:400 cu Creioanele 3D și  dispozitivele programabile de tipul Microbit și Kitul Arduino pentru afișaj și Ozobotul care simulează transportul electric.

Experiența a fost una inedită, atât pentru profesori cât și pentru elevii implicați, suntem mândri de rezultatul proiectului, ceea ce ne dă încredere să aplicăm din nou pentru un nou proiect care să aducă elemente inovative din domeniul STEM elevilor noștri.

 

Prof. Adriana Silvica Lefter

 

Fondul Științescu Galați este implementat de Fundația Comunitară Galați, în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi FFCR, cu susținerea donatorilor locali

Primary School Teacher, Elena Doamna School, Tecuci, Romania.

eTwinning Ambassador, Scientix Ambassador, Space consul for ESERO, Teacher Trainer, Project Coordinator

[email protected]

„Think positive and positive things will happen”