Clarificări privind înfiinţarea unui Parc industrial la Tecuci

 

În prima şedinţă ordinară a C.L. Tecuci din acest an, consilierilor locali li s-a solicitat acordul de principiu pentru crearea unui Parc industrial în zona fostei unităţi militare.

Proiectul a fost respins de coaliţia PSD – UIPT, consilierii acestor două formaţiuni motivând că terenul e prea scump în acea zonă şi că trebuie făcut în altă parte. Un alt motiv a fost că este o zonă de case şi nu se poate construi un Parc industrial în apropierea caselor.  

Luni, 1 februarie 2021, primarul municipiului a fost prezent la Tv 24 T. Lucian Costin a explicat tecucenilor, şi nu numai, ceea ce consilierii locali care au respins proiectul ar fi trebuit să ştie.

În discuţia cu moderatorul aflat în studio s-a plecat de la confuzia creată de propunerea actualului primar ca acolo să se creeze un cartier de locuinţe pentru tineri în condiţiile în care fostul primar încerca să facă în acea zonă un centru comercial.

„Fosta administraţie PSD încerca să vândă terenul de la fostele unităţi militare. Eu am venit în campania electorală, chiar în momentul în care fosta administraţie PSD stăpânea oraşul, cu o propunere. În cele peste 25 ha de la unitatea militară este loc şi pentru Parc industrial şi pentru spaţii comerciale, dar este loc şi pentru locuinţe.

Consilierii puteau să ceară aceste informaţii atunci când au avut comisiile de specialitate în Primărie, de la specialiştii din Primărie. Puteau să ceară Planul Urbanistic Zonal, aprobat din timpul administraţiei Finkelstain, modificat pe timpul administraţiei Ţuchel şi remodificat în timpul administraţiei Hurdubae, în care lotul de teren pe care eu l-am propus pentru a avea destinaţie Parc industrial a fost prins în toate cele trei administraţii fără să fie modificat”, a explicat Lucian Costin.

Primarul a menţionat că vizavi de acest teren, de 5,5 ha, există loc suficient pentru a crea facilităţi pentru tineri. În următoarea perioadă, municipalitatea va veni cu un proiect pentru a oferi locuinţe tinerilor, pe Legea 15.

„Ceea ce încearcă aceşti consilieri locali, PSD şi independenţi, că terenul este într-o zonă unde nu se poate construi. Nimic mai fals. Sunt minciuni, ori nu sunt oamenii informaţi.

Vorbim foarte clar de acest grup care a creat o majoritate în Consiliul local doar pentru a băga beţe în roate în ceea ce intenţionează să desfăşoare primarul.

Am primit sute de mesaje de la cetăţeni revoltaţi pe modul în care a votat în Consiliul local această majoritate, pentru că nu votează împotriva mea, ca primar sau ca entitate fizică – Lucian Costin, ci votează împotriva tecucenilor şi împotriva dezvoltării oraşului”, a spus edilul.  

S-a discutat şi despre declaraţia viceprimarului. În şedinţă, viceprimarul municipiului Tecuci a spus că în conformitate cu un Ordin al Ministerului Sănătăţii nu ai voie să construieşti întreprinderi lângă zona de locuit.

„Îmi pare rău de eroarea dlui viceprimar şi de modul în care este manipulat de partid sau de colegii de coaliţie. Dumnealui face parte din Aparatul de specialitate din Primărie, avea oricând posibilitatea să meargă în Primărie să se informeze şi totuşi nu a făcut-o. Din acest motiv nu are scuză, trebuia să fie informat. Ne uităm la Zona industrială din Tecuci, unde, vizavi de aceste întreprinderi, sunt locuinţe”, a fost reacţia edilului.

A fost luată în discuţie o hotărâre dată de oraşul Oradea, un oraş etalon din punct de vedere al dezvoltării. În cadrul unei iniţiative asemănătoare, de creare a unui Parc industrial lângă locuinţe, s-a stabilit că se înfiinţează cu o suprafaţă de 10 – 15 m de perdea verde, de spaţiu astfel încât zona de locuinţe să nu fie apropiată.

„Nu există niciun impediment, cu atât mai mult cu cât în acea zonă nu sunt locuinţe”, a spus Lucian Costin. „Şi atunci ne punem întrebarea pe cine să deranjăm? Unde nu ar veni pe acest teren de 5 ha doi investitori să creeze câteva sute de locuri de muncă, aşa cum s-a întâmplat în Parcul industrial din Ploieşti, unde o firmă de frigidere a venit şi a creat 800 locuri de muncă.”

Edilul a precizat că investitorii pot fi atraşi la Tecuci prin acordarea de facilităţi. Singura modalitate prin care municipalitatea poate oferi facilităţi, cum ar fi scutirea pe impozitul pe clădiri sau scutirea la impozitul pe teren, este prin autorizarea acestui Parc industrial.

„Am mai auzit o altă minciună aruncată pe piaţă de aceşti consilieri locali, din partea PSD şi UIPT, cum că aş fi interesat să-mi angajez oameni ca acest parc să aibă administrator. Este creată de Consiliul local, cu acordul Consiliului local. Nu mai vorbim despre crearea unei societăţi, pentru că avem atâtea societăţi. Am avut o discuţie şi am stabilit cu directorul lor de la PSD, care este la Piaţă, Florian Ioniţă. Am stabilit săptămâna trecută că după acordul de principiu vom face demersurile ca administratorul acestui Parc să fie PSD cu omul lor Florian Ioniţă care conduce Piaţa.

Este un proiect de care noi, tecucenii, avem atâta nevoie, avem atâta teren care stă în paragină de atâta timp şi am venit cu un proiect sănătos pentru Tecuci. Din păcate, o coaliţie pe moment, a decis să respingă acest proiect. Trebuie să răspundă în faţa tecucenilor”, a menţionat primarul.

În continuare, edilul a explicat contribuabililor tecuceni intenţia sa.

 „Noi, ca municipalitate, aveam costuri zero cu înfiinţarea acestui Parc industrial. Aveam nevoie doar de un acord de principiu de la Consiliul local.

Autorizam acest Parc, stabileam administratorul Parcului, în speţă Societatea Pieţe Prest, care este înfiinţată. Nu aveam costuri suplimentare nici cu directori, nici cu contabili, nici cu altfel de angajaţi, pentru că nu au activitate la acest moment astfel încât să fie necesară înfiinţarea altei societăţi. Chiar dacă ar avea activitate, cred că Societatea Pieţe Prest poate gestiona şi acest Parc industrial.

După care, puteam să merg la ambasade, puteam să merg la Guvern, puteam să merg la marii investitori, puteam să merg în asociaţiile mari patronale. Puteam să prezint oferta Municipiului Tecuci, cu 5.5 ha pe care putem să le dăm unui investitor care vine şi creează locuri de muncă.

Nu vreau să fac altceva decât să atrag cât mai multe societăţi, cât mai multe companii care doresc să creeze locuri de muncă în Tecuci, fie că vorbim de societăţi de pe plan local, fie că vorbim de companii naţionale sau multinaţionale.

În baza unui regulament pe care noi urma să îl aprobăm după acest acord, stabileam criteriile de acordare ale acestor terenuri.

Când pandemia ne va permite, voi demara o dezbatere publică pentru înfiinţarea acestui Parc. O să-i invit şi pe aceşti consilieri răuvoitori, că nu pot să le spun altfel, să-i pun faţă în faţă cu tecucenii, iar dacă tecucenii nu sunt de acord cu dezvoltarea Tecuciului şi crearea de noi locuri de muncă o să dăm altă destinaţie acelui teren. Trebuie să ne hotărâm ce vrem să facem cu terenul respectiv, pentru că îl ţinem de atâta timp fără să fie productiv şi nu cred că este în regulă.”

La sugestia consilierilor locali ca acest Parc industrial să fie construit pe partea în care se construieşte şoseaua de centură, primarul tecucean a venit cu precizări.

„Ajungem la aceeaşi situaţie. Ori consilierii locali nu sunt bine pregătiţi, ori nu vor să se informeze.

Avem un teren de aproximativ 5 ha vizavi de Lukoil, situat la intrarea dinspre Focşani, teren care la acest moment este închiriat de un agricultor local. Numai că, pentru a crea un Parc industrial în acea zonă avem nevoie de zeci de miliarde de lei pentru a aduce utilităţile pe acel teren.

Are rost ca municipalitatea să cheltuie zeci de miliarde de lei pentru a trage utilităţi pe un teren pe care nu ştim sigur că îl putem folosi pentru a aduce investitori? Există posibilitatea ca demersul nostru să fie lovit de situaţia în care investitorii ne ocolesc ca oraş.

Având în vedere că vin foarte mulţi bani pe fonduri europene, noi, ca municipalitate, trebuie să accelerăm, să găsim cea mai bună variantă pentru a aduce investitori”, a mai spus edilul.

 

error: Content is protected !!