Clubul de Istorie „Excelsior” – Trei ani de activitate

 

Anul acesta se împlinesc trei ani de când a fost lansat Clubul de Istorie „Excelsior” Tecuci. Acesta reprezintă un proiect cultural-educativ realizat de Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci și a fost inițiat pe 2 martie 2018, cu scopul de a promova istoria în rândul tinerilor tecuceni. Orice elev cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani sau studenții cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani pot face parte din club.

Pe parcursul celor trei ani de activitate membrii clubului au cunoscut trecutul orașului vizitând obiective istorice importante precum Muzeul Aviației sau monumente din cimitirul central, au stat de vorbă cu veteranul tecucean Arhip Gheorghe care a luptat în cel de al Doilea Război Mondial, au dezbătut  teme legate de istoria națională precum: anul 1940 – un an al tragediei naționale, momentul 23 august 1944, istoria regimului comunist, evenimentele din decembrie 1989, teme legate de istoria internațională, războiul din Transnistria, conflictul militar din Ucraina, istoria regimului totalitar fascist, etc.

În cei trei ani de activitate neîntreruptă, 2 martie 2018 – 2 martie 2021, zeci de tineri au participat la cele 46 de activități: dezbateri, proiecții de documentare, filme istorice, reconstituiri istorice, jocuri de rol, conferințe, expoziții, etc.

A fost deschisă o filială a clubului la Cahul, Republica Moldova în parteneriat cu Universitatea „B. P. Hașdeu”, în anul 2018.

În prezent președintele al clubului este Hanga Mihail (CNCH), vicepreședinte Ionica Alexandru Ștefan (CNSH), secretar Bianca Mățăl (CNCH), elevi ai liceelor tecucene.

Vă așteptăm să vizitați pagina de facebook: Clubul de Istorie „Excelsior” Tecuci și dacă sunteți interesați să participați la activitățile noastre să ne lăsați un mesaj.

Sperăm ca în cei trei ani de activitate să fi format o echipă de tineri închegată ce are ca primă preocupare cunoașterea și valorificarea istoriei. Este un proiect educațional ambițios și menit să-și arate rezultatele pe termen lung, fiind singurul proiect de acest fel din Tecuci.

Mulțumim tuturor colaboratorilor (instituțiile de învățământ tecucene), partenerilor și prietenilor muzeului pentru sprijin și promovare.

Povestea merge înainte! Excelsior!

 

Inițiator și coordonator:

Arhivist Daniel Dojan