Cu prilejul apropiatei sărbători de 8 Martie – Ziua Internațională a femeii, Primăria municipiului Tecuci cu parteneriatul Casei de cultură, a organizat o expoziție de pictură intitulată „Femeia – floarea primăverii”, realizată de pictorul tecucean Mircea Cojocaru.
Vernisajul expoziției a avut loc astăzi, în foaierul instituției de cultură. Vizualizând cu atenție cele nouă tablouri expuse, am remarcat frumusețea acestora, cu un plus pentru lucrările Crizanteme I și Crizanteme II, Maternitate, Răsăritul în doi și Buchetul de liliac.
Deschizând vernisajul, managerul Diana Cioclu începe prin a adresa mulțumiri celor prezenți la acest eveniment subliniind faptul că această pandemie a oprit activitățile exact acum un an, perioadă în care unele din activități s-au mai desfășurat online, transformându-ne în telespectatori, dar aceste activități fiind departe de cele în direct: „De aceea, ne bucurăm pentru faptul că am reușit, cu respectarea condițiilor impuse, să realizăm în direct acest eveniment avându-l în prim plan pe pictorul tecucean Mircea Cojocaru. Știm că întotdeauna, femeia și iubirea au fost în prim planul tuturor autorilor, fie în literatură, poezie sau pictură. Îl cunosc pe autorul expoziției de peste 30 de ani, l-am urmărit și apreciat și îi mulțumesc acum și pentru faptul că ne-a ales să fim noi gazdă acestei expoziții”.
Luând cuvântul în continuare, profesorul Vladimir Radu, consilier local în cadrul comisiei de cultură, învățământ, activități științifice și sănătate, începe prin a ne spune că a vorbi despre un pictor este foarte dificil, dar apreciază toate tablourile expuse, doar nouă la număr, pentru că și aici a trebuit respectată distanțarea socială. Apreciază și reușita îmbinare de culori, în special cele cu flori, aducând în prim plan numele unui mare poet al florilor, Dimitrie Anghel, poate o legătură și cu calitatea autorului expoziției de pictor – poet sau poet – pictor.
Profesorul Ștefan Andronache ne spune că îl cunoaște pe pictorul Mircea Cojocaru de peste patru decenii și că l-a folosit ca model pentru realizarea mai multor diafilme: „Pictorul Cojocaru are mai multe expoziții realizate în țară și peste hotare, dar marele regret al meu și al pictorului constă în faptul că din cauza condițiilor pandemiei a ratat o mare expoziție ce urma să fie prezentată la Luxemburg”.
A luat apoi cuvântul coregrafa Mariana Enache, apreciind lucrările expuse, vorbind de prietenia cu pictorul și recitind două frumoase poezii.
Subsemnatul, a intervenind arătând că pe aici, prin acest târg, au trecut pictori mari, începând cu Gh. Petrașcu, Brăduț Covaliu, David Sava, Ioniță Bebea, Aurica Buhuș, Gică Teodorescu, Paul Pavel, Ștefan Buțurcă, Niki Placicov și alții dar acum, am rămas doar cu Mircea Cojocaru și personal, mă bucur că sunt contemporan cu dânsul.
În încheiere, autorul expoziției a mulțumit celor prezenți și a recitat o frumoasă poezie dedicată Mamei.
Expoziția rămâne deschisă până pe 31 martie 2021.
Iancu Aizic