Județul Galați va avea cel mai performant sistem de colectare a deșeurilor din România

 

Gunoiul colectat de la cei 500 de mii de locuitori ai județului Galați va fi transformat în energie electrică și îngrășământ natural, iar resturile nereciclabile vor ajunge într-o groapă ecologică. Întregul proiect va costa 104 milioane de euro, jumătate fiind bani europeni.

Gunoiul din tot județul Galați va fi transportat, în primă fază, la cele trei stații de sortare din orașele Galați, Tecuci și Târgu Bujor, unde plasticul, hârtia, metalul și sticla vor fi reciclate. Resturile menajere vor fi transportate la groapa ecologică de la Valea Mărului. Aici, lucrările vor fi gata până la sfârșitul anului.

La stația ecologică de la Valea Mărului deșeurile menajere vor fi spălate și deshidratate, iar apa folosită va fi tratată apoi într-o stație de epurare și reutilizată. Gazele emanate vor fi transformate în energie electrică, iar o bună parte din resturi va fi utilizată ca îngrășământ natural. La final, compostul rămas va fi îngropat.

Proiectul a prins formă acum un deceniu, însă abia în 2016 au fost puse la punct toate detaliile. Între timp, autoritățile locale au cheltuit sume enorme pentru transportul gunoiului în alte județe. Cum România este obligată de forurile UE să închidă gropile de gunoi non-ecologice, sistemul de la Galați vine într-un moment optim.

Pe viitor, gălățenii vor fi obligați să selecteze deșeurile înainte de a le arunca la ghene. Mulți procedează deja în felul acesta.

Dacă termenele de execuție vor fi respectate, sistemul integrat de colectare a deșeurilor va deveni operațional în vara anului viitor, scrie stiri.tvr.ro.