Muzeul marchează 201 ani de la nașterea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci, cu sprijinul Primăriei și Consiliul local Tecuci, organizează vineri, 19 martie 2021, începând cu ora 15.30, evenimentul „201 ani de la nașterea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza”.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” – Filiala Constanța, Asociația Danubiana Galați, Asociația Tomis – Filiala Galați. Vor participa membri ai asociațiilor de reconstituire istorică ce vor prezenta publicului uniforme militare din sec. al XIX-lea, iar muzeograful Dr. Costin Scurtu, directorul Filialei Constanța a Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, va prezenta date biografice despre domnitor.

 Amintim că în anul 1858 Alexandru Ioan Cuza și-a depus candidatura la Colegiul Proprietarilor mici din Tecuci și a fost ales membru în Adunarea Electivă a Moldovei. Ulterior, în 1863, tecucenii i-au oferit Domnitorului o diplomă și o medalie din aur în semn de mulțumire și profundă recunoștință pentru secularizarea averilor mănăstirești și consolidarea Statului Român. Medalia jubiliară se află în patrimoniul Muzeului Național a României și a fost expusă la Tecuci în urmă cu doi ani.

Evenimentul va avea loc cu respectarea tuturor măsurilor sanitare prevăzute de lege, iar accesul în instituție se va face în limita locurilor disponibile

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci