Valea Mărului a depăşit incidenţa de 4 la mie. Măsuri adoptate de CJSU Galaţi

 

Marţi, 30 martie 2021, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a decis o serie de  măsuri pentru localităţile Valea Mărului şi Folteşti din judeţul Galaţi, unde incidenţa cazurilor de coronavirus a depăşit 4 la mia de locuitori.

Începând cu data de 30 martie 2021, ora 15, pentru unităţile administrativ teritoriale Folteşti şi Valea Mărului, unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4 şi mai mică sau egală cu 7,5 / 1.000 de locuitori, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei / gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă  şi duminică în intervalul orar 20 – 5, cu următoarele excepţii:

– deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă / gospodărie şi locul / locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

– deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

– deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

– deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea / însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ / prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi desfăşoare activitatea în cursul săptămânii, în zilele de luni până joi inclusiv, în intervalul orar 5 – 21.

În intervalul orar 21 – 5, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ / prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi desfăşoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 5 – 18.

În intervalul orar 18 – 5, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, şi cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

Se suspendă activitatea operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness.

Se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei / gospodăriei, în perioada 3 aprilie – 4 aprilie 2021, în intervalul orar 20 – 2, pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase.

Valea Mărului

 Primarul comunei Valea Mărului a explicat pe pagina sa cum s-a ajuns la incidenţa cazurilor de peste 4 la 1.000 de locuitori.

„De ce am ajuns la 4,22 cazuri? Pentru că:

– prin modificarea modalității de calcul, incidența aproape s-a dublat (avem 2,53 în realitate, nu 4,22);

– pentru că a crescut numărul oamenilor care fac teste (lucru bun, teste mai multe, cazuri mai multe);

– pentru că oamenii socializează, mai mult au început muncile de primăvară, firmele au reluat lucrările, s-au deschis școlile, etc.;

– pentru că în luna martie am avut 5 înmormântări;

– pentru că majoritatea cazurilor sunt tip familial (cu 4, 3, 2 cazuri)”, a precizat primarul Virgil Doca.

 

error: Content is protected !!